Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hiánypótló kurzus indulhat gyulai kezdeményezésre

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. május 14. 09:00
Hiánypótló kurzus indulhat gyulai kezdeményezésre
Az új tantárgy keretében a diákok az 1-es típusú diabétesz elméletét és gyakorlatát is megismerhetik
Gyulai kezdeményezésre a hazai pedagógusképzésben egyedülállónak számító kurzus indulhat a következő tanévtől a szarvasi Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karán. A tervek szerint az új tantárgy keretében a diákok az 1-es típusú diabétesz elméletét és gyakorlatát is megismerhetik.
____Eredeti-karacsonyi_gimi.JPG

A gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs

A gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium kezdeményezéséhez több intézmény és szervezet is csatlakozott, a szarvasi főiskola pedagógiai kara mellett a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház gyermekosztályának diabéteszgondozója és a Diaboló Alapítvány is bekapcsolódott az Óvó néni, kérlek, segíts! elnevezésű kurzus szervezésébe.

Lévai Ildikótól, a Diaboló Alapítvány kuratóriumi tagjától megtudtuk, hazánkban a 18 év alattiak körében mintegy hatezren, ebből Békés megyében 150-en érintettek az inzulinhiány miatt kialakuló gyermekkori cukorbetegségben. A diabétesz gyakorisága az elmúlt 30 évben három-négyszeresére nőtt, jelenleg 18-22 új esetet ismernek fel évente.

– A hazai felsőoktatási gyakorlatban a cukorbeteg gyermekek ellátására vonatkozóan nincs hivatalos program, ezért minden olyan kezdeményezés kiemelkedően fontos, amely a pedagógusok diabétesszel kapcsolatos ismereteit gyarapítja – hangsúlyozta.

Lévai Ildikó elmondta: a gyermekdiabétesz-gondozó szakembereinek bevonásával tavaly szeptemberben félnapos képzést szerveztek a cukorbeteg gyerekek pedagógusainak, idén áprilisban pedig a Gál Ferenc Főiskola mintegy 40 végzős, óvodapedagógus és tanító szakos hallgatója kapott elméleti és gyakorlati képzést a Karácsonyi gimnázium kezdeményezésére.

Petóczki Zoltánné, a Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója lapunk kérdésére elmondta: intézményükben is tanul olyan általános iskolás gyermek, aki cukorbeteg, ez adta a kurzus ötletét.

– Saját tapasztalataink alapján úgy gondoltuk, hasznos lehet, ha a leendő óvónők és tanítók úgy kezdik el pályájukat, hogy felkészítették őket bizonyos betegségekre – ecsetelte Petóczki Zoltánné. A gyulai iskola a szintén a Szeged-Csanádi egyházmegye fenntartásában működő szarvasi felsőoktatási intézménnyel vette fel a kapcsolatot. Az igazgató hozzátette: a kurzushoz kapcsolódóan szívesen biztosítanának gyakorlóteret a főiskola diákjainak.      

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)