Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A várakozás meghittsége költözött a gyulai Tájvízházba

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2014. november 30. 12:14
A várakozás meghittsége költözött a gyulai Tájvízházba
Szalontai Gizella fazekas kiállítását advent fényei ihlették
A kiállítás megnyitóján Péli Tibor köszöntötte a megjelenteket. Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő

Advent fényeit csempészte a Tájvízházba Szalontai Gizella fazekas november 29-én megnyílt tárlata. Középkori kályhacsempék ihlette mécsestartók, tarkedlisütők, csengők, mézescsuprok, tükrök, képkeretek, talpas tálak és még ki tudja, hányféle mázas kerámia ragyogta be a kiállítóteret. Az alkotó keze nyomán a régi, míves használati tárgyak új értelmet nyertek, lényegük mégis ugyanaz maradt: széppé tenni a mindennapokat.

Szalontai Gizella a szegedi művészeti szakközépiskolában tanult kerámia szakon. Gyulára kerülve egyebek mellett fazekas szakoktatóként dolgozott, majd miután elvégezte a képzőművészeti egyetemen a restaurátor szakot, a Corvin János Múzeumban és a békési Jantyik Mátyás Múzeumban vállalt munkát – ismertette az alkotó pályáját Pozsárné Kaczkó Zita, a bemutatóház vezetője.

Péli Tibor, a Tájvízház munkatársa megnyitóbeszédében kiemelte: a görögök mesternek tekintették az alkotókat. Mint kifejtette, a mester feladata, hogy az alaktalan anyagból kiindulva, önmagát és lelkét belecsempészve a matériába egy teljesen új dolgot hozzon létre, a sötétségből a fénybe emelje alkotását.

Péli Tibor úgy fogalmazott: Szalontai Gizella sokkal inkább nevezhető mesternek, mint művésznek. – A művész önmagát, a mester alkotását helyezi a fénybe, ahogy a szülő teszi azt gyermekével – tette hozzá.  

A megnyitó után a gyerekek Szalontai Gizella vezetésével készíthettek agyagból betlehemi figurákat a bemutatóház vetítőtermében kialakított adventi alkotóműhelyben. 

A kiállítás december 21-ig, nyitvatartási időben tekinthető meg a Tájvízházba szóló belépővel.    

      

Szalontai Gizella. Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)