Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Önkéntes Pont létrehozásával segítenek a Sclerosis Multiplexben szenvedő betegeken Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2014. október 09. 11:00
Önkéntes Pont létrehozásával segítenek a Sclerosis Multiplexben szenvedő betegeken Gyulán
Dr. Görgényi Ernő: Önkéntesség és munkahelyteremtés, a legfontosabb értékek közé tartoznak a mai társadalomban
Képünkön (balról jobbra): Herczegné Szabó Marianna, Zsigovics Erzsébet és Szatmári Júlia. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia

Önkéntes Pontot hoz létre Gyulán a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete. Az Önkéntes Pont létrehozása és működtetése Gyulán című program a TÁMOP-5.5.2-11/2-0063-as pályázat keretein belül, az Európai Unió, a Magyar Állam és a gyulai önkormányzat támogatásával valósul meg. A tíz hónapig tartó projektről október 8-án számolt be Herczegné Szabó Marianna, a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének elnöke, Szatmári Júlia projektvezető és Zsigovics Erzsébet, a program szakmai vezetője.

- Célunk, hogy itt, Gyula városában létrehozzunk egy olyan irodát, amely az önkéntesek fogadását, koordinálását és magát az önkéntesség népszerűsítését szolgálja. A program lényege, hogy az egyesületünkben lévő Sclerosis Multiplexben szenvedő betegek számára önkéntesek közreműködésével, folyamatos segítséget biztosítsunk, illetve a programunk által más hasonló tevékenységgel foglalkozó civil szervezeteknek is önkénteseket közvetítsünk – ismertette a projekt céljait Szatmári Júlia.

A projektvezető elmondta, a vállalkozó szellemű, segíteni akaró önkénteseket nem csupán Gyuláról, de Békés megye egész területéről várják.

- A pályázat, úgy gondoljuk stabilitást jelent majd szervezetünk életében. Minőségi ápolást tudunk nyújtani betegeinknek és folytathatjuk azokat a tevékenységet, amelyeket egyesületünk már 25 éve végez. Jó hír, hogy az SM adományboltot meg tudtuk nyitni idén. Ez az egyik büszkesége szervezetünknek. Itt fog működni az önkéntes iroda is, ami lehetőséget ad arra, hogy a két tevékenységet összekapcsoljuk – tájékoztatta a jelenlévőket Herczegné Szabó Marianna.

Az elnök úgy fogalmazott, az Önkéntes Pont létrehozása több szempontból is előnyökkel jár majd, hiszen itt azokat az önkénteseket is foglalkoztathatják, akik esetleg nem szeretnének házhoz menni, vagy épp nem alkalmasak a betegápolásra.

- A projekthez minimum 100 fő bevonására van szükség, akik havonta legalább 240 óra önkéntes munkával segítik majd betegeinket. Gyulán már van hagyománya az önkéntes tevékenységnek, ezzel „csupán” megerősítjük a már megalapozott folyamatot – tette hozzá Zsigovics Erzsébet.

A sajtótájékoztatót követő projektnyitó rendezvényt dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármester nyitotta meg. A városvezető beszédében kiemelte, az önkormányzat az elmúlt években kiemelt figyelmet szentelt a gyulai civil szféra feltérképezésére. Törekedtek egy olyan átfogó civil program megvalósítása, amely által az önkormányzatok és a civil szervezetek között egy intézményesített, rendszeres kapcsolat jöhet létre a helyi életkörülmények javítása érdekében. Önszerveződésre és társadalmi kezdeményezésekre ugyanis szükség van, mivel az állami és az önkormányzati ellátások önmagukban sajnos nem képesek lefedni mindazt az igényszintet, ami a társadalom részéről jogosan merül fel.

- A 25 éves Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete az egyik legaktívabb civil szervezet Gyulán. Tevékenységük példaértékű. Nagyon hatékonyan használják ki a pályázati lehetőségeket. Most induló projektjük csaknem 15 millió forintos forráshoz jutott. Ennek segítségével a közeljövőben Önkéntes Pontot hoznak létre Gyulán. A vállalás nagyságát jól mutatja, hogy 10 hónap alatt 100 önkéntest vonnak be, akik 2400 órányi önkéntes munkát vállalnak magukra, 5 fő számára pedig 10 hónapra folyamatos munkalehetőséget biztosítanak. Önkéntesség és munkahelyteremtés. A legfontosabb értékek közé tartoznak a mai társadalomban – hangzott el dr. Görgényi Ernő beszédében.

A nyitórendezvény folytatásaként Herczegné Szabó Marianna, valamint Nadabánné Benyik Éva, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány ügyvezető titkára bemutatták a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetét, majd Szabó Enikő, a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület szakmai koordinátorának előadása következett, végül Szatmári Júlia projektvezető az Önkéntes Pont létrehozása és működtetése Gyulán című projekt részleteit ismertette a jelenlévőkkel.

 

Dr. Görgényi Ernő. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)