Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kedvező vízminősítést kaptak a Gyula környéki szabad vizek is

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2014. július 08. 13:00
Kedvező vízminősítést kaptak a Gyula környéki szabad vizek is
A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vizsgálatai negatív eredményeket hoztak
A szanazugi szabad strand. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve fontosnak tartja, hogy idén is biztosítva legyen a szanazugi strand működése, így a tavasz folyamán saját hatáskörben elvégezte a fürdőhely minőségfelügyeletét. Soron kívül elrendelte a fürdővíz két egymást követő bakteriológiai hatósági vizsgálatát a Doboz, Kettős-Körös jobb oldalán, a 36+140 – 36+185 fkm közötti szakaszon.

A vizsgálatok, amelyek költségeit a Békés Megyei Kormányhivatal fedezte, negatív eredményeket hoztak, ami arra utal, hogy a fürdővíz bakteriológiailag nem szennyezett. Ezek alapján a víz minősítése átmenetileg kedvezően módosulhatott, így Szanazug jobb oldali, dobozi partján az üzemeltető elindíthatta a fürdőhely-engedélyezési eljárást.

– Idén májusban több médiumban is megjelent a hír, hogy Doboz–Szanazugban a Kettős-Körös vize kifogásolható minőségű. Ennek a hírnek a környezet-egészségügyi alapja az, hogy bár a 2013. évi fürdővízminta kiváló minőségű volt, az európai uniós szezonminősítés kifogásolt eredményt adott. A kifogás alapja az lehetett, hogy a számítás 4 fürdési idény vizsgálati adatsorát adja össze. A szakemberek ugyanis egy-egy olyan bakteriális vizsgálatot végeztek, amelyek határérték feletti értékeket mutattak ki a rendkívüli időjárási viszony következtében, de a megismételt vizsgálatok eredményei a szezon teljes ideje alatt megfeleltek az előírásoknak. Folyóvíz esetében a vízminőség változásai természetesek, ezért ezt közegészségügyi szempontból nem tartjuk aggályosnak – tájékoztatta a Gyulai Hírlapot dr. Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos.

A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve tájékoztatja a lakosságot, hogy Békés megyében engedélyezett fürdőhelyek találhatóak még Békés–Dánfokon, Gyula–Városerdőn, Sarkad–Ökörörményen, Gyomaendrődön, a Pájer kempingben és ugyancsak Gyomaendrődön, a Hármas-Körös szabad strandján.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)