Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Családcsalogató parkká változott a gyulavári kastély melletti elhanyagolt terület

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2014. június 06. 18:00
Családcsalogató parkká változott a gyulavári kastély melletti elhanyagolt terület
Az X-Park átadása után egy bemutató foglalkozáson és egy román-magyar ökogazda tanácskozáson is részt vehettek az érdeklődők
Elkészült az X-Park! Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Aki néhány hónappal, netalán több évvel ezelőtt járt utoljára a gyulavári kastéllyal szomszédos területen, az most bizonyára nem hinne a szemének. A néhai Almásy-kúria melletti, több mint egy hektáros terület ősdzsumbujból és szeméthalomból családcsalogató parkká változott. A határon átívelő összefogásnak köszönhetően a gyulai Körös-Maros Alapítvány, a békéscsabai Zöld 14 Egyesület és az aradi Excelsior Egyesület közösen beadott uniós pályázatának leglátványosabb beruházása a gyulavári kastély környezetének megújulása, és a közösségi park létrehozása, amelynek összköltsége mintegy 996 ezer Euró.

Az égbetörő faaggastyánokon, zöldellő pázsiton és madárdal-szimfónián kívül tízezer cserje, 1500 méter sétány, tanösvény, játszótér, faház, padok és szabadtéri főző-sütőhelyek várják a park látogatóit. A Gyulai Hírlapnak Czirle Csaba, a program szakmai vezetője elmondta, a park hangsúlyos része egy gyertyánokból ültetett sövénylabirintus, amely néhány év múlva igazi élményeleme lesz az impozáns zöldfelületnek. A parkban ezen kívül helyet kapott egy mintegy kéttucatnyi fajta növényt tartalmazó fűszerkert is.

A park ünnepélyes átadásán Czirle Csaba hangsúlyozta, egy évvel ezelőtt még nem tudták, hogy mennyi harc és kemény munka árán szépül meg a kastély környezete, de aki most szemügyre veszi az új közösségi parkot, annak nem támadhat kétsége afelől, hogy mindenképpen megérte a sok küzdelem.

Gajda Róbert, Gyula város alpolgármestere beszédében kifejtette, az Európai Unió által biztosított forrásoknak köszönhetően az elmúlt hét év során bővelkedtünk a lehetőségekben, és a számtalan példa között kell megemlíteni az X-Park megépülését is. A városvezető elmondta, a 2007-ben újraépült kastély után most a környezete is megújult, amely ugyan kisebb nagyságrendű fejlesztés, de hasonlóan értékes produktum, hiszen környezetünket állítja a középpontba, annak megújításával, megőrzésével és megismerésével együtt.

Ezután a jelenlévők bemutató foglalkozást láthattak kisdiákok részvételével, akik először a szelektív hulladékgyűjtésről, majd a tölgyfákról, a fűszernövényekről és a szarvasbogarak életéről tudhattak meg többet.

Az esemény ezzel még nem ért véget, hiszen a szervezők román-magyar ökogazda tanácskozásra invitálták a résztvevőket a kastély konferencia termébe, ahol először Kocsik József, az Aradi Magyar Gazdák Egyesületének elnöke mondta el beszédét, majd Czirle Csaba az X-Parc projektről, valamint a mindennapi ökológiai szemléletről számolt be. Mihai Pascu a védett területek fenntartható fejlesztéséről beszélt a konferencia résztvevőinek, amelyet dr. Duray Balázs Vidékfejlesztés és ökogazdálkodás című előadása követett. Áy Zoltán a Körös-Maros Biofarm növénytermesztési kísérleteiről számolt be, végül Csergő Attila Levente a BIO-termékek marketingjét vázolta fel a jelenlévőknek.

A megépült közösségi park a gyulavári kastély nyitva tartási idejében – keddtől szombatig 9-17 óráig – ingyenesen látogatható.

 

Czirle Csaba az átadást követő bemutató foglalkozáson. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)