Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Összeállt a Gyulai Várszínház 51. évadának végleges programja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2014. június 05. 21:00
Összeállt a Gyulai Várszínház 51. évadának végleges programja
Hat hét alatt 4 fesztivál, 3 új bemutató, és több mint 50 produkció lesz látható a szezonban
Gedeon József. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Minden napra jut egy-egy érdekes produkció ezen a nyáron, olykor még akár több is – hangoztatta Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója a végleges program összeállásának apropóján tartott sajtótájékoztatón. A nyári évad – szokásához híven – ezúttal is a legszélesebb nézői réteget célozza meg, a kisgyerekektől a felnőtteken át, a könnyebb műfajokat kedvelő nézőktől a veretes produkciókra éhezőkig, vagyis mindenki megtalálhatja a maga számára megfelelő programot.

A számos újdonsággal kibővült évad azonban igazi ínyencségeket is tartalmaz.

Az első egy flashmob lesz június 7-én, ezen a szombaton, 17 órai kezdettel a tószínpadon, ahol az eseményen részt vevő civilek által máskor nem látogatható területen, azaz a színpadon együttes erővel formálhatják meg a 10, valamint az 51-es számot (a X. Shakespeare Fesztiválra, valamint a Várszínház 51. évadára utalva), továbbá az oda helyezett két trónusba ülve, koronával a fejen selfie (önportré) készítésére is mód nyílik, háttérben a várral, ezzel is utalva arra, hogy bárki részese lehet a nyári programnak. A Garden Party zenekar közreműködésével tartott megnyilvánulással a Szabadtéri Színházak Szövetsége idén először közösen jelzi a szabadtéri színházi évad megkezdését.

Az Összművészeti fesztivál június 27-én, a hivatalos megnyitóval és a háromnapos XV. Körös-völgyi Sokadalom rendezvényeivel közösen kezdődik.

Július 3-13. között jubilál, azaz tizedik alkalommal rendezik meg a Shakespeare Fesztivált, ahol számos érdekesség, köztük a londoni Globe színház Sok hűhó semmiért című előadása, a legjobb Shakespeare-színésznek kijáró Gábor Miklós-díjjal is kitüntetett Cserhalmi György főszereplésével a Lear király, és szintén parádés szereposztásban a Szentivánéji álom is várja az érdeklődőket. A Macbeth pedig ezúttal mini fesztiválként is értelmezhető lenne, hiszen Shakespeare klasszikusa ebben az évadban 3 megfogalmazásban is látható lesz (a szentpétervári Balti Ház Fesztivál Színház és a Maladype Színház vendégjátéka mellett a Szabadkai Népszínház produkciójaként is).

A Shakespeare Fringe Fesztivál újdonsága július 12-én a Lóvá tett lovagokat bemutató Impro Stúdió előadása, valamint július 13-án a Rómeó 5.1, Drámán add az életen, amit drámatagozatos gimnazisták által láthat a közönség. Szintén a Shakespeare Fesztivál vendégeként érkezik a számos Shakespeare-drámát is fordító Márton Lászlóval író, akivel Elek Tibor beszélget majd a kamarateremben.

A július 15-i Népzenei Fesztivál ezentúl a nemrég elhunyt gyulai kötődésű zenész, Halmos Béla nevét viseli, aki az elmúlt 15 év során e program egyik szervezője is volt. Emléke előtt tisztelgésként lép fel idén többek között Sebő Ferenc, a Muzsikás együttes, Sebestyén Márta, a Téglás együttes, valamint a Széki banda is.

A Jazz-Blues Fesztivál idei sztár fellépője a kétszeres Grammy-díjas és háromszoros Grammy-jelölésű Diana Schur, aki a világ legrangosabb zenészeivel muzsikált és mintegy 140 lemezen énekelt.

Az augusztus 10-ig tartó évad során három bemutató lesz látható: a fent már említett Szentivánéji álom mellett A hold foglyait, Szerb Antal „Utas és holdvilág” című regényének színpadi adaptációját és a 3:1 a szerelem javára című zenés vígjátékot tekinthetik meg az érdeklődők.

Emellett látható lesz egy musical a 170 éve született Munkácsy Mihály festőművészről, színdarab Toldiról, ígéretes produkciónak mutatkozik a Vidnyánszky Attila által rendezett történelmi gorteszk Zelei Miklós Zoltán újratemetve című darabjával, az évad koronáját pedig a Vígszínház produkciója helyezi fel Popfesztivál 40 című produkcióval, Presser Gábor zenéjével, Eszenyi Enikő rendezésében.

A végleges programot tartalmazó prospektus ezen a héten válik a közönség számára elérhetővé.

Az idei szezonban a Gyulai Várszínház is csatlakozott a Visit Gyula Card - Turisztikai kedvezménykártyához, aminek igénylői ingyenes székpárnához juthatnak, és hetente egyszer, szerdánként ingyenes kulisszajáráson vehetnek részt.

Az izgalmas és tartalmas programsorozat kultúrautalvánnyal is élvezhető, de már a jegyértékesítés is megkezdődött. A Shakespeare Fesztivál valamint a Jazz- és Blues Fesztivál iránt érdeklődők pedig e két eseménysorozatra bérletet is válthatnak.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)