Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai katolikus általános iskolások magukhoz ragadták kincseiket a múltból

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • KULTÚRA • 2014. május 27. 13:00
A gyulai katolikus általános iskolások magukhoz ragadták kincseiket a múltból
A Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. rendhagyó múzeumi órák keretében tartott hagyományőrző foglalkozásokat
Lázas kutatás indult a saját alkotásokért. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

A napokban lezárul a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. „Kincsek a múltból” – gyulai hagyományőrző és honismereti foglalkozások című pályázata. A mintegy egy éves projektre 16 millió 138 ezer 250 forintot nyert az intézmény. A program lehetőséget adott arra, hogy a gyerekek ne csak lássák, de el is tudják sajátítani a hagyományőrzők által bemutatott tevékenységeket. Rendhagyó múzeumi órák keretében megismerkedhettek a középkor jellegzetes tárgyaival, fegyvereivel.

Ma délelőtt a Karácsonyi János Katolikus Általános Iskolában dr. Németh Csaba történész-muzeológus adta át a gyermekeknek a kézműves foglalkozásokon elkészített tárgyakat. A gyermekek valósággal megrohanták az általuk készített tárgyakból álló kiállítást, s azon nyomban magukhoz is ragadták alkotásaikat: egy tollal díszített nyílvesszőt és egy középkori stílusban írt oklevelet. 

- Tetszett a foglalkozás. Az iskolával most voltam először a várban. A szüleimmel már többször is megnéztük a kiállítást és egy íjászversenyen is jártunk. Nem volt nehéz elkészíteni az íjat, talán a hegy felragasztása volt a legbonyolultabb. Szeretek kézműveskedni. Amit most készítettem hazaviszem és a szobámat díszíti majd – számolt be tapasztalatairól Werner Renáta, az iskola negyedik osztályos tanulója.

- A program tavaly májusban indult, két óvoda és 3 iskola tanulóit, összesen 239 gyermeket foglalkoztattunk. A gyerekek egy része a népi mesterségekkel ismerkedett meg, többen pedig honismereti, vagy kifejezetten várostörténeti ismereteket szereztek – nyilatkozta a Gyulai Hírlapnak dr. Németh Csaba.

Programon 68 óvodás, 144 általános iskolás, s 27 középiskolás vett részt. A fenntartási időszakban a szakkörök folytatódnak, az óvodásoknak hagyományőrző versenyeket szerveznek, az általános iskolások Erkel Ferenc életéről és a szabadságharc helyi eseményeiről szóló vetélkedőn vehetnek részt, a katolikus általános iskolásokat pedig témanapokon fogadják a várban.

 

Werner Renáta. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)