
A karácsonyi vásárok forgatagában, hidegűzőnek jól esik egy pohár forralt bor, amit fahéj, szegfűszeg, szegfűbors mellett szerecsendióval is ízesítenek.
A szerecsendió egy indonéz szigetről, Bandáról származik. Az idősebb Plinius írásai azt bizonyítják, hogy már az Kr. e. 1. században is eljutott Európába ez a fűszer. A római utcákat bizonyos alkalmakkor szerecsendiófüsttel illatosították az ókorban, s Indiában a mai napig előfordul, hogy a füstölőkbe szerecsendió kerül.
Nemcsak ízletessé, hanem könnyebben emészthetővé is teszi az ételeket: a szerecsendióban és a szerecsendió-virágban levő anyagok ugyanis serkentik az étvágyat, ösztönzik az emésztőnedvek termelését, és jótékonyan hatnak hasgörcs, felfúvódás és epekő esetén. A szerecsendiót és a szerecsendió-virágot számos - főleg ázsiai - ételben fedezhetjük fel, és megtalálhatjuk őket különböző fűszerkeverékekben is (pl. curry).
Kis mennyiségben jótékony befolyással bír a vérnyomásra, a szerecsendió-olaj pedig oldja a stresszt, javítja a szellemi képességeket. Az olaját masszázs során is használják, hiszen enyhíti az ízületi gyulladásokat, és az izomfájdalmat. A szerecsendió olaját alkalmazzák fogfájás és fogínygyulladás ellen. Gyakori összetevője a köhögéscsillapító tinktúráknak is. Kiváló bőrápoló. A következő háziszer segít eltüntetni az éppen kialakulóban levő pattanást: egy kis tálban néhány csipet őrölt szerecsendióhoz adjunk annyi tejet, amennyit felvesz, és sűrű kenhető anyag lesz belőle. Ezt felkenjük a kérdéses bőrfelületre, majd néhány perc múlva leöblítjük.
A szerecsendió frissen reszelve a legjobb. (A meg nem bontott dió állítólag akár 30 évig is megőrzi az aromáját gondos tárolás mellett). A szerecsendió-virág a mag csipkés, piros kabátja. Az eredetileg élénkpiros membrán szárításkor elveszíti gyönyörű színét, de erős íze megmarad. Illatra, ízre a dióra emlékeztet, de annál sokkal aromásabb. Szép, aranyló színt kölcsönöz az ételnek, mint a sáfrány.
Az európai konyhában általában a burgonyás ételek ízesítésére használják, de kolbászt és húsokat is fűszereznek vele. (Legjobban a bárányhoz illik). A sajtos ételek, és a húsleves elengedhetetlen fűszere. Zöldséges ételeknek is remek kiegészítője. Jól illik a spenóthoz, a káposztás ételekhez, padlizsánhoz, babhoz, sütőtökhöz és a paradicsomos ételekhez. Desszerteknél a rizsfelfújthoz, pudinghoz szokták használni. Kellemesen gazdagítja a forralt bort is.
Csirkemell szerecsendiós mártással
2 csirkemell
kevés liszt a hús beforgatásához
só
bors
mártáshoz:
4 evőkanál majonéz
4 dl tejföl
1-1,5 evőkanál cukor
kb. fél kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
3-4 gerezd fokhagyma
citromlé
mustár
cukor
fehérbors
só
A mártás hozzávalóit egy tálban összekeverjük, és 1-2 órát hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. (Cukrot mindenki ízlése szerint tegyen bele.) A csirkemellet felszeleteljük, megszórjuk sóval, borssal, majd lisztbe forgatjuk, és kevés olajon hirtelen megsütjük. A húst a mártással és sült krumplival tálaljuk.
Energia: 3135 kcal
Fehérje: 258 g
Zsír: 163 g
Szénhidrát: 110 g
Zabpelyhes töltött alma
4 zöldalma
5 dkg cukor
5 dkg zabpehely
fahéj
szerecsendió
friss gyömbér
mazsola
aszalt sárgabarack
5 dkg vaj
A zabpelyhet összekeverjük a cukorral a mazsolával, a felaprított aszalt sárgabarackkal és a fűszerekkel: fahéjjal, frissen reszelt szerecsendióval és gyömbérrel. Az almák magházait eltávolítjuk, egy kicsit még vájjunk ki kiskanállal is a húsából. Alufóliával kibélelt tepsibe ültetjük az almákat és megtöltjük őket a zabpelyhes keverékkel. Ne töltsük teljesen tele őket, mert sülés közben a zabpehely megdagad. Amikor az almákat megtöltöttük, teszünk a tetejükre egy-egy teáskanálnyi vajat. Végül másfél deci forró vizet öntünk a tepsi aljába, és 180 C fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.
Energia: 1247 kcal
Fehérje: 9 g
Zsír: 48 g
Szénhidrát: 201 g
Jó étvágyat!