Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az ország negyvenhét temészettudományos laborja között az egyik a gyulai Erkel gimnáziumban nyílt meg

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. december 07. 16:45
Az ország negyvenhét temészettudományos laborja között az egyik a gyulai Erkel gimnáziumban nyílt meg
Dr. Hoffmann Rózsa államtitkár: azt kívánom, hogy a következő Nobel-díjas alma matere az Erkel gimnázium lehessen
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Államtitkári részvétel mellett adták át ma délben a 300 millió forint összértékű „Természettudományi labor fejlesztése az Erkel Ferenc Gimnáziumban” című projektet.

Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár beszédében arra emlékeztetett, hogy a természettudományok csupán a 19. században jelentek meg a tantervekben, amikor is felismerték, hogy azok a tanulók eredményesebbek a felnőtt életben, akik diákként jeleskednek matematikából. Az elmúlt században egészen a 1980-as évek végéig az élvonalban szerepeltek magyar iskolások nemzetközi természettudományos versenyeken, mára az eredmények gyengék. Bizonyított tény, hogy a természettudományokra fogékonyabb diákok felnőttként a gazdaság hajtómotorjává válnak. A természettudományok magasabb szintű oktatásának érdekében 2010-ben több programot is indított a kormány, ebbe tartozik bele az Öveges-program is.

- Örülök, hogy az Erkel Ferenc Gimnázium osztozik laborján a város és a térság iskoláival, valamint cégekkel is együttműködnek. Azt kívánom az intézménynek, hogy a következő Nobel-díjas alma matere az Erkel gimnázium lehessen – hangzott el az államtitkár beszédében.

Dr. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, hogy bár a városban folyó beruházások mellett a jelenlegi fejlesztés nem milliárdos nagyságrendű, mégis Gyula és a térség jövőjét meghatározó, stratégiai fontosságú beruházás. Városvezetőként a legszebb - a város jelenét és jövőjét meghatározó - sikernek értékelte a labor beindítását a polgármester.

- A beruházás egyrészt a jövő nemzedékének a tudását, másrészt a város megtartó képességét szolgálja.A KSH adatai szerint Békés megye legjobb megtartóerejével Gyula rendelkezik, itt a legkisebb a népességfogyás. Éppen azért, hogy Gyula Város Önkormányzata további fejlesztéseket hajthasson végre, a működtetési jogot magánál tartja. Fontos, hogy a diákok piacképes tudást szerezzenek. A labor jó esélyt ad ahhoz, hogy a diákok megszeressék a természettudományokat, és akik még nem döntötték el milyen irányba tanulnak tovább, lehetőséget kapnak a tudományág megkedveléséhez – mondta a polgármester.

Petróczki Zoltán, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Gyulai Tankerületének igazgatója beszédében hangsúlyozta: egy iskola természettudományos laborjában egy-egy elvégzett kísérletnek örök életre nyoma marad az emlékezetben, még a humán érdeklődésű diákokban is. A gazdag eszközkészlet beszerzésén túl a projekt lebonyolítása az intézmény dolgozóit még inkább összekovácsolta. Az intézményvezető abbéli jókívánságát fejezte ki, hogy az Erkel gimnázium a térség meghatározó tehetséggondozó intézményévé válik, továbbá buzgó és tehetséges diákokra lel.

Szűcs Levente iskolaigazgató elmondta, az országban mindösszesen 47 intézmény nyert. A diákok máris nagy lelkesedéssel használják az eszközöket és a partnerintézmények részéről is nagy érdeklődés mutatkozik. A gimnázium nem titkolt célja, hogy minél több iskolást tudjon falai közé csábítani.

- A természettudományos területen szakemberhiány van. Magyarországon álláskereső orvos, vegyész, biológus, fizikus nincsen, sőt külföldről is nagy érdeklődés mutatkozik az ágazat dolgozói iránt. Az Erkel gimnáziumban a személyi feltételek eddig is adottak voltak, most a tárgyi eszközök is rendelkezésre állnak. Már csak oktatni kell – hangzott el az iskolaigazgató beszédében.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően Szilágyi János tanár mutatta be a labort és a diákok segítségével a résztvevők egyes laboreszközöket is megcsodálhattak. A kétszer 18 fő befogadására alkalmas labor több mint 300 eszközét ugyan nem tudták kiállítani, de megcsodálhatták a desztilláló berendezést, a mikroszkopikus nagyságú vízibolhát projektoros kivetítőn is meg lehetett szemlélni. A teljesség igénye nélkül láthattak az érdeklődők hangtani alapkísérletekhez szükséges akusztikus készletet, plazmagömböt, szikrainduktort. A diákok a bemutatón sertés vesét és szívet boncoltak, sőt elefántfogkrémet és fekete kígyót állítottak elő kémiai kísérlettel. A 60 millió forint értékű eszközállománnyal ellátott labort 2000 diák használja.

Az átadó ünnepséget követően a város, a tankerület, az iskola és a Pándy Kálmán Megyei Kórház, illetve a Food Analytica Kft. együttműködési megállapodást kötött. A megállapodás értelmében a  gimnázium tanlaboratóriumában a laboratóriumi munkával megismerkedő diákok rendszeresen lehetőséget kaphatnak a két érintett szervezet professzionális laboratóriumának megtekintésére és ott szervezett gyakorlatokon vehetnek részt. A két együttműködő partnerszervezet tanévenként rendszeresen szakembereket biztosít majd szakmai előadásokhoz, ahol a diákok megismerkedhetnek speciális vizsgálati módszerekkel, eljárásokkal mind az orvostudomány, mind pedig a vegyészet, az analitika területén. Az ünnepség fényét még tovább emelte dr. Ábrahám Csaba évenkénti 50 ezer forintos támogatásának a bejelentése.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. december 08. 01:32
Dr. Hoffman Rózsa államtitkár: azt kívánom, hogy a következő Nobel-díjas alma matere az Erkel gimnázium lehessen
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)