Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A régi magyar gyümölcsfajták szaporítására buzdít Gyulán a Régi Gyümölcsfajták Baráti Köre

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. december 02. 18:11
A régi magyar gyümölcsfajták szaporítására buzdít Gyulán a Régi Gyümölcsfajták Baráti Köre
A Hagyományőrző Gazda és Kertbarát Kör ma délutáni találkozóján dr. Pocsay Gábor facsemetéket ajándékozott az aktív munkára jelentkezőknek
Dr. Pocsay Gábor és az elsőként érkező hallgatósága. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Toborzógyűlés előzte meg a Hagyományőrző Gazda és Kertbarát Kör ma délutáni találkozóját. A rendezvény a Kárpát-medencében honos gyümölcsfajták népszerűsítését szolgálta, valamint a rendezők a kertészkedésre való buzdításra is nagy hangsúlyt fektettek. A toborzás kezdeményezője Pocsay Gábor, a Wenckheim Krisztina Közalapítvány elnöke volt. Ugyan a közalapítvány elsőleges célja a városképi, műemlékvédelmi, kulturális és környezetvédelmi területek segítése, 2011-ben megbízást kaptak Gyula Város Képviselő-testületétől a Régi Gyümölcsfák Kertjének létesítésére.

- Nagyobb üzletekben, illetve a piacon mindössze 4-5 fajta almát, illetve körtét vásárolhatunk meg. Mindezek olyan termesztett fajták, amelyek jó hasznot hoznak a termelőknek, ám a gyümölcsök íze meg sem közelíti a lehetőségeket. A régi fajták is átalakultak, például már a jonatán sem olyan zamatos, mint amilyen gyermekkorunkban volt. Azért hoztuk létre a Régi Gyümölcsfajták Baráti Körét Pomázi Ferenc, Szűcs Gergely és Török Zsófi ötlete alapján, hogy a régi gyümölcsfajtákat visszahozzuk a köztudatba. A másik célunk az, hogy a sok gondozatlan kiskert újra élettel teljen meg. Szeretnénk azt az életérzést megismertetni az emberekkel, hogy csodálatos dolog a természetben dolgozni – nyilatkozta a Gyulai Hírlapnak Pocsay Gábor.

A baráti kör tagjai Kalotaszegen is végeztek gyűjtőmunkát, ahol még a régi fajták és szokások a mai napig fennmaradtak. Magyarországon a falusiak is elfelejtették a régi technikákat. Száz évvel ezelőtt a kántortanítók az általános iskolásoknak megtanították az oltást és a szemzést, ám ez a tudomány mára szinte kizárólag a szakemberek és a kertbarátok sajátja. A szervezet azért rendezte meg toborzását, hogy minél több tankertben egyre többen vállaljanak aktív munkát, azaz fogják meg az ásó végét és a kertészek tanításával elsajátítsák a szemzés és oltás technikáját. A rendezvényről az aktív munkára jelentkezők ősi magyar facsemetékkel térhettek haza.

 

Werner György és Pomázi Ferenc segít a fák behordásában. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)