Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megújul a Kálvária-kápolna és környezete, a munkálatok jövő héten kezdődnek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2020. június 12. 17:10
Megújul a Kálvária-kápolna és környezete, a munkálatok jövő héten kezdődnek
A beruházás összértéke csaknem 16 millió forint

A jövő héten kezdődik el a Kálvária-kápolna felújítása és a mellette található terület rendbetétele – erről tartott sajtótájékoztatót június 12-én a helyszínen Görgényi Ernő polgármester, Alt Norbert és Kónya István alpolgármesterek, Pomázi Ferenc, a Wenckheim Krisztina Közalapítvány kuratóriumának tagja, Veres András, a körzet önkormányzati képviselője és Kovács Péter esperesplébános.

kónya istvánpomázi ferencalt norbert, veres andrásgörgényi ernő és kovács péter

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Alt Norbert elmondta, hogy a Wenckheim Krisztina Közalapítvány 11 millió forintot nyert el a Vidékfejlesztési program LEADER-pályázatán a Kálvária-domb környezetének rendbetételére. Felidézte, a szervezet 2012-ben hozta létre a Kálvária-domb mellett az őshonos gyümölcsfafajták kertjét, az úgynevezett tündérkertet.

Pomázi Ferenc örömét fejezte ki, hogy a pályázatnak köszönhetően fejleszthetik a Kálvária-domb környékét, ami a turisztikai szempontok mellett azért is fontos, mert a Körös-vidék és a Kárpát-medence hagyományos fafajtáit nevelik a területen.

– A Kálvária-domb egy olyan értékegyüttest képvisel, amely valamennyiünk közös kincse – hangsúlyozta Görgényi Ernő.

A polgármester a beruházás részleteit ismertetve elmondta, a területen négyállásos parkolót létesítenek, fedett asztalokat és padokat, hulladékgyűjtőt, valamint információs táblát helyeznek ki, továbbá felújítják a díszvilágítást, és biztosítják a gyümölcsösben található öntözőszivattyú elektromosenergia-ellátását.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A kertben kihelyeznek egy faházat is, valamint beszereznek egy fűnyíró traktort, amely a zöldfelületek rendbetételét fogja szolgálni.

Kijavítják továbbá a dombon található kápolna cserépfedését, felújítják a vakolatot, valamint megújulnak a stációk cserépfedései és tartószerkezetei is. A kápolna tövében kavicságyat alakítanak ki, megújul a lábazati vakolat, a homlokzaton pedig könyöklőket alakítanak ki.

Kovács Péter elmondta, hogy a katolikus egyház is pályázott az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkárságánál a kápolna rendbetételének érdekében, ezt szintén pozitívan bíráltak el, így további 4,8 millió forint jut a Kálvária-kápolna felújítására. Ebből a stációk képeit is restaurálják. 

Veres András zárásként elmondta: örül annak, hogy mind a kápolna, mind a gyümölcsöskert számára méltó környezetet teremthetnek.

A munkálatok előreláthatólag a jövő hét elején kezdőnek el, és október végén fejeződnek be.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)