Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai kolbász, a gyulai vár és az Erkel-örökség lehet első körben hungarikum

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. szeptember 18. 16:27
A gyulai kolbász, a gyulai vár és az Erkel-örökség lehet első körben hungarikum
A Gyulai Települési Értéktár Bizottság alakuló ülésén Alt Norbert alpolgármestert választották meg elnöknek, az alelnök Kónya István önkormányzati képviselő lett
Megalakult a Gyulai Települési Értéktár Bizottság. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

A gyulai kolbászt, a gyulai várat és az Erkel-örökséget terjeszti a Békés Megyei Értéktár Bizottság elé a ma megalakult Gyulai Települési Értéktár Bizottság. A nyolctagú grémium tagjai: Alt Norbert alpolgármester, a bizottság elnöke, Kónya István önkormányzati képviselő, mint alelnök, Becsyné dr. Szabó Márta címzetes főjegyző, dr. Görgényi Ernő polgármester, Galbács Mihály alpolgármester, Béres István városi főépítész, Durkó Károly a kulturális bizottság elnöke, dr. Szabó Ferenc, a Békés Megyei Levéltár és a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága egykori vezetője és dr. Erdmann Gyula, a Békés Megyei Levéltár nyugalmazott igazgatója.

Becsyné dr. Szabó Márta felvezető beszédében hangsúlyozta, hogy a városvezetőkből és szakértőkből álló bizottság feladata a helyi értékek megismertetése és megóvása. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a megyei és az országos nyilvántartásba számos gyulai érték kerül be és a központi források által minél jobb állapotban sikerül azokat megőrizni. Kónya István elmondta, hogy törvényileg egyetlen önkormányzatot sem köteleztek az értéktár bizottság létrehozására, ám vélhetően jelentős pályázati előnyökhöz juthatnak a résztvevő települések.

- Békés megye 75 települése között csupán öten hozták létre a bizottságot. Gyula jelentős épített és egyéb örökséggel rendelkezik, melyre büszkék lehetünk. Gyulai érték nélkül nincs megyei értéktár sem – szögezte le hozzászólásában az alelnök hozzátéve, hogy a bizottságnak időnként majd olyan döntéseket is meg kell hoznia, amely időnként érdeksérelemhez vezet.

Alt Norbert azt javasolta a bizottságnak, hogy az épített örökségeken túl vegyék figyelembe az olyan egyéb gyulai kuriózumokat, mint például egy jelentős történelmi térképgyűjtemény, egy kiváló helyi recept, egy gémeskút vagy valamely szellemi termék. Dr. Görgényi Ernő véleménye szerint első körben a város gazdasági alapját szolgáló brand-eket kell erősíteni: a gyulai kolbászt, a gyulai várat vagy éppen a fürdőt, hiszen ezek az országos szinten ismert fogalmak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)