Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az Almásy-kastély feltárásának bemutatásával csatlakozik Gyula az Országos Örökségvédelmi Napokhoz

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • KULTÚRA • 2013. szeptember 18. 17:00
Az Almásy-kastély feltárásának bemutatásával csatlakozik Gyula az Országos Örökségvédelmi Napokhoz
A gyulaiak szeptember 21-én és 22-én, 9 órától lehetnek szemtanúi az Almásy-kastély történelmi kutatásainak
Az Almásy-kastély Gyulán. Fotó: Pénzes Sándor - gyulavaros.hu

Egyedülálló régészeti tárlat bemutatásával csatlakozik Gyula városa az Országos Örökségvédelmi Napokhoz. A gyulaiak szeptember 21-én és 22-én az Almásy-kastély történelmi kutatásainak lehetnek szemtanúi.

– Érdekes és különleges állapotba jutott a gyulai önkormányzat által kezelt, állami tulajdonú Almásy-kastély felújítása. Az örökségvédelmi szervezetek és az önkormányzat elvégezte a feltáró régészeti kutatásokat, falkutatásokat, restaurálási munkálatokat a kastély helyiségeiben, ahol számos történelmi kor kézzelfogható, látható lenyomatát találták. A kivitelezés után ezek egy részét lehet majd látni, de nagy részét visszatemetik. Különleges történelmi pillanat ez, hiszen egy régészeti kutatást, letűnt korok egymásra rétegződését láthatjuk feltárva egy épületben, az Almásy-kastély falain belül – tájékoztatta a Gyulai Hírlapot Béres István városi főépítész.

A tárlatvezetéseket Velladics Márta művészettörténész, valamint Gere László régész vezetik a hétvégén.

A kastély látogatói szombaton és vasárnap 9 órától mintegy másfél órás ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt, a csoportok létszámtól függően óránként indulnak. A különleges lehetőségre való tekintettel a gyulai önkormányzat úgy döntött, hogy a következő két hónapban minden szerdán és szombaton is biztosítja a történelmi tárlat bemutatását.

A programra jelentkezni a gyulaimuzeumok.hu honlapon lehet.

A tárlatvezetésen részt vevő csoportok létszáma egy alkalommal maximum 15 fő lehet. Ennél nagyobb számú csoport fogadására személyes egyeztetés szükséges a gyulai vár jegypénztárában (Várkert, Rondella Terasz mögött).

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)