Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Ladics-házban láthatjuk holnap a Gyulai Várszínház jubileumi évadának második bemutatóját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2013. július 29. 21:00
A Ladics-házban láthatjuk holnap a Gyulai Várszínház jubileumi évadának második bemutatóját
Az előadásról Bánsági Ildikó, Eszenyi Enikő, Fodor Tamás, Bán János és Danyi Zoltán beszélt a próba előtt
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A Gyulai Várszínház jubileumi évadának második bemutató előadása adta az apropóját annak a sajtótájékoztatónak, amelyet ma délután tartottak a teátrum igazgatóságán. A felolvasó-színházi estet „Egy világhírű kisváros: Gyula – Krasznahorkai László írásain keresztül” címmel július 30-án és 31-én este fél kilenctől mutatják be a Ladics-házban.

Az előadás próbája előtt a felolvasók, Bánsági Ildikó, Eszenyi Enikő, Fodor Tamás és Bán János, valamint Danyi Zoltán irodalomtörténész, az est dramaturgja mesélt a Kossuth- és Prima Primissima díjas íróhoz fűződő viszonyáról, valamint a kiválasztott szövegekről.

A gyulai származású írót Gedeon József kereste meg az előadás ötletével. A várszínház igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: középiskolás kora óta ismeri Krasznahorkai Lászlót, aki örömmel fogadta felkérését. Mint megtudtuk, az előadáson elhangzó szövegrészeket és a felolvasó művészeket is a szerző választotta ki.

A teátrum igazgatója kifejtette: a város neve ugyan nem hangzik el az írásokban, az utca-, dűlő- és kocsmaneveket hallva azonban a gyulaiak számára egyértelmű, hogy melyik településről van szó.

Danyi Zoltántól megtudtuk: az íróval azokból a regényekből válogattak, amelyekben Gyula központi helyszín, illetve azokból, amelyekben innen indul a történet.  

Az előadás rendezője, Eszenyi Enikő elmondta: főiskolás kora óta ismeri Krasznahorkai Lászlót, és rajong az írásaiért. A Vígszínház igazgatójaként éppen az elmúlt évben beszélt a szerzővel arról, hogy szeretne színre vinni egy Krasznahorkai-estet – tette hozzá. A színművész szerint az író nagyon fontos alakja a magyar irodalmi életnek, ám még nem kapta meg a neki kijáró elismerést.

Bánsági Ildikó nem ismeri személyesen a szerzőt, de megtiszteltetés volt számára a felkérés. A színművészt Krasznahorkai stílusa, írásai titokzatossága fogta meg igazán. Mint mondta, sokszor úgy érezte, mintha egy horrort olvasna.

Fodor Tamás úgy véli, mindenki megijed Krasznahorkai hosszú mondataitól, holott ezek csupán az élőbeszéd képét adják. A színművész hozzátette: az író egyszerű, ugyanakkor költői figurái közönségbaráttá teszik műveit.

– Tele a gatyám – jegyezte meg viccesen Bán János, aki a cseh íróhoz, Hrabalhoz hasonlította Krasznahorkai Lászlót. A színművész szerint nagyon felkészültnek kell lenniük ahhoz, hogy a közönség számára élvezhető legyen az előadás. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)