Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyula városában több mint hatszáz közterületi padra ülhetünk le megpihenni

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. július 30. 09:00
Gyula városában több mint hatszáz közterületi padra ülhetünk le megpihenni
Bányai György: Sem a lakosság részéről, sem a városunkba látogatóktól nem érkezett padhiányról észrevétel
Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Gyula városában figyelemre méltóan sok, több mint hatszáz kerti pad szolgálja ki a helyi lakosok és turisták igényeit. Ezzel a számmal mi magasan kitűnünk a hasonló nagyságrendű városok közül. Ennek ellenére – főként nyáron – gyakran láthatunk útpadkán, fa alatt vagy fűben ülő embereket. Gondolhatunk ugyan arra, hogy azért ülnek a fűben, mert ott szeretnének, de engedjük megszólalni magunkban a kisördögöt: mi van akkor, ha ülőalkalmatosság híján kénytelenek a földön kuporogni? A kertibútor-kérdést Bányai Györggyel, a Gyulai Közüzemi Kft. üzemvezető helyettesével jártuk körbe.

Gyulán kerti padok főként a lakótelepeken, a közparkokban, a játszótereken és a belvárosban vannak kihelyezve. A lakótelepeken jellemzően minden lépcsőház előtt található egy pad, a közparkokban és a belvárosban a sétányok és a fő közlekedési gyalogosutak mentén tudunk leülni. A padok egy része 40–50 éve szolgálja a város lakosságát, illetve vannak ennél jóval fiatalabbak is, amelyek az utolsó városi nagyberuházások idején kerültek ki, például a Városháza utcára és a Kossuth térre. Hét-nyolc típusú pad különböztethető meg városunkban, melyeket a Gyulai Közüzemi Kft. dolgozói folyamatosan ellenőriznek, pótolják a hiányosságokat, nagyobb kár esetén pedig a Henyei úti telepükön újítják fel. Mindez ad hoc módon történik, a tervszerű karbantartás azonban az anyagi erőforrásokhoz igazodik. A bútorok ára 55 ezer forinttól több százezerig terjed, a kivitelezésétől, a faborításától, a fémszerkezetétől és a dizájntól függően. A Szent Miklós parkban vagy a Csigakertben elhelyezett rusztikus padok a legolcsóbb kategóriát képviselik, a 200-300 ezer forintos kerti bútorokat inkább a nagyberuházások alkalmával preferálják a tervezők.

Nagy körültekintést igényel az, hogy hova helyeznek ki padokat. Egy kerti bútor nem zavarhatja a gyalogosközlekedést, balesetkockázati tényezők miatt a járműforgalomra is figyelni kell. Tekintettel a magánszférára, az utcákban nem, inkább az idegenforgalmilag frekventált területen tudunk közterületen leülni.

Gyulán a lopás nem jellemző, talán azért is, mert a padokat a burkolathoz rögzítették. Előfordul ugyan, hogy a csavarokat – kit tudja kik és miért – meglazítják, de amint a karbantartók, parkgondozók vagy a köztisztasági csoport dolgozói észlelik a hiányt, jelentik, és az illetékesek mielőbb pótolják azt.

Bányai György arra a kérdésre, hogy a város mely területeiről hiányoznak ülőalkalmatosságok, azt mondta: a kft.-hez sem a lakosság részéről, sem a városunkba látogatóktól nem érkezett padhiányról észrevétel. Tehát, akinek hiányzik valahonnan pad, az nyugodt szívvel jelezze a kft.-nek.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)