A görögdinnye szezonja hagyományosan július elejétől szeptember elejéig tart, de ma már a későn érő típusoknak köszönhetően az ősz első hónapjában is élvezhetjük az ízét. Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt. Ezt hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra. David Livingstone, a híres Afrika-kutató, azt írja a görögdinnyéről, hogy a Kalahári-sivatagban rengeteg található belőle, úgy gondolják, hogy innen származik, és itt szabadon nő.
Firenzében minden év augusztusának tizedik napján hatalmas dinnyefesztivált rendeznek a szakácsok védőszentje, San Lorenzo tiszteletére.
A paradicsomhoz hasonlóan a görögdinnyében is megtalálható a likopin nevű antioxidáns, ami a daganatos betegségek megelőzésében lehet a segítségünkre. A likopin gyorsan köti meg a káros szabadgyököket, melyek elősegítik a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
A görögdinnye nem csupán likopintartalma miatt hatékony rákmegelőző. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma szintén hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez. A-, C- és B-vitaminokban egyaránt gazdag, emellett magas foszfor-, cink- és szeléntartalommal bír.
Megfázáskor a görögdinnye nemcsak a folyadékpótlásban tesz jó szolgálatot, hanem a lázat is csillapítja. Enyhíti az emésztési zavarokat, a légúti panaszokat, és gyakori fogyasztása esetén kisebb valószínűséggel küzdünk majd ízületi gyulladásokkal. Hatékony a szívbetegségek és az érrendszeri megbetegedések megelőzésében.
A görögdinnye még az UV-sugárzás elleni védelemben is fontos szerepet játszik. Ez szintén likopintartalmának köszönhető - hiszen ez az anyag fogja fel a bőrt érő káros sugarak hatásait.
Víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a veseműködést előnyösen befolyásolja. Régebben vizelethajtó tulajdonsága miatt gyógynövényként is emlegették.
Ha nehezen emészthető ételt ettünk, fogyasszunk utána egy kis görögdinnyét. Először nagyon telítettnek érezzük majd magunkat a magas víztartalom miatt, de ez nem tart sokáig. A víz gyorsan áthalad a gyomron, és megkönnyebbülünk. Az emésztés ezután következő folyamatait is segíti, például a belek tisztításával.
Nyári kánikulában felüdíthet bennünket a következő két dinnyekreáció:
Hideg görögdinnyeleves
A görögdinnye húsos, magtalan részéből karalábévájóval vagy kiskanállal, gömböket vájunk, ezeket félrerakjuk (lehet egyszerűen kockára is vágni). A magos részeket kimagozzuk, turmixgépben vagy egy tálban összeturmixoljuk, ízesítjük cukorral, citromlével, csipet sóval, majd hozzárakjuk a dinnyegömböket, és hűtőben tároljuk. Azonnal fogyasztható, napokig eláll, de a legfinomabb legalább egy napi állás után, mikor már a gömbök is átveszik a cukros-citromleves ízt.
Görögdinnye jégkrém
50 dkg görögdinnye hús kimagozva
5 dkg porcukor
1 lime leve
6 mentalevél
A hozzávalókat turmixgépben vagy botmixerrel pürésítjük, majd jégkrém formákba adagoljuk és kifagyasztjuk.
Jó étvágyat!