Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Wagner és magyar barátai a gyulai könyvtárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2013. május 25. 13:53 • Frissítve: 2013. május 26. 10:00
Wagner és magyar barátai a gyulai könyvtárban
A kétszáz évvel ezelőtt született német zeneszerzőre Felvégi Béla és Sőrés Ildikó emlékezett
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Richard Wagner és magyar barátai címmel Felvégi Béla zongoratanár tartott előadást a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárban a német zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából. Az Erkel Ferenc Társaság által szervezett rendezvényen Sőrés Ildikó zongoraművész Wagner, Erkel Ferenc, Goldmark Károly és Mosonyi Mihály műveit adta elő.

Dézsi János könyvtárigazgató köszöntője után Szőke Margit, az Erkel Ferenc Társaság ügyvezetője mutatta be a zenei est főszereplőit a közönségnek. A bevezetőből kiderült, Felvégi Béla számos ismeretterjesztő előadást tartott itthon és külföldön egyaránt, Sőrés Ildikó pedig kiemelten fontos feladatának tartja a magyar klasszikusok megismertetését.

A zongoratanár elöljáróban elmondta, a sors különleges tehetséggel áldotta meg Wagnert, hiszen nemcsak zeneszerző, hanem költő, író, esztéta és karmester is volt. Ez lehetővé tette számára, hogy művészi elképzeléseit maradéktalanul megvalósítsa – hangsúlyozta Felvégi Béla, aki szerint a zeneszerző életművét a hazaszeretet és a megváltás eszméje hatja át.

A zongoratanár előadásában nem csupán a német zeneszerző életpályájának hazánkhoz kötődő szakaszáról mesélt a jelenlévőknek, hanem azokról a magyar kortársakról is, akikkel Wagner kapcsolatba került ez idő alatt. Szóba került Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Ábrányi Kornél, Mosonyi Mihály, Reményi Ede és Goldmark Károly zenei tevékenysége is.

Az este folyamán elhangoztak idézetek Wagner levelezéseiből, valamint a korabeli magyar sajtó tudósításaiból. Mint megtudtuk, az első magyarországi újságcikk a zeneszerző működéséről a Regélő című lapban jelent meg 1842. december 4-én. Wagner 1863-ban adott először koncertet hazánkban, útja előkészítésében fontos szerepet játszott Ábrányi Kornél, Mosonyi Mihály és Reményi Ede – mondta el az előadó.  

Felvégi Béla többször is kitért a Wagner és Liszt Ferenc közti barátságra. A két művész 1841-ben ismerte meg egymást Párizsban. Liszt számos zongoraátiratot készített Wagner műveiből, 1875-ben pedig közös hangversenyt adtak a Pesti Vigadóban. Wagner 1870-ben feleségül vette Liszt Ferenc leányát, Cosimát.

A zongoratanár szerint Wagner élete végéig szeretettel gondolt Magyarországra és magyar muzsikustársaira, akikkel 1882-ben a Parsifal ősbemutatóján találkozott utoljára. Az előadó kifejtette, a német zeneszerző Bartók és Kodály útját vetítette előre azzal, hogy felhívta a figyelmet a magyar népzenében rejlő korlátlan lehetőségekre.

Az est második részében Richard Wagner, Erkel Ferenc, Goldmark Károly és Mosonyi Mihály egy-egy művét hallgathatta meg a közönség Sőrés Ildikó zongoraművész előadásában. A zongoradarabokat Felvégi Béla ismertette a hangversenyen.  

  

Sőrés Ildikó a gyulai könyvtárban. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. május 25. 13:53
A kétszáz évvel ezelőtt született német zeneszerzőre Felvégi Béla és Sőrés Ildikó emlékezett
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)