Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Világ- és magyar sztárok a Gyulai Várszínház fesztiváljain

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. S. • KULTÚRA • 2013. április 23. 17:20
Világ- és magyar sztárok a Gyulai Várszínház fesztiváljain
A XXII. Gyulai Vár Jazz Fesztivál sztárzenekara Miles Davis egykori zenésztársaiból alakult Miles Smiles
Részlet az Idei Shakespeare Fesztivál hivatalos plakátjából. Forrás: Gyulai Várszínház

A várszínházi nyári héthetes programsorozat keretében az idén is rendezünk olyan fesztiválokat, amelyek ünnepi válogatást adnak az adott műfajban. A XIV. Körös-völgyi Sokadalom ebben az évben is megrendezésre kerül a vár előtt július 28. és 30. között. A dél-alföldi népművészeti fesztivál, kézműves vásár minden évben nagyon népszerű a nézők körében. Most is lesz kiállítás, népzene, néptánc, népi gyermekjátékok, vásári komédia, egyaránt örömet szervezve kicsiknek és nagyoknak. A VI. Irodalmi Humorfesztiválon 11 neves író és költő olvassa fel vidám írásait július 16-án, többek között Egressy Zoltán, Lackfi János, Nádasdy Ádám, Podmaniczky Szilárd, Székely Csaba.

A július 20-i XXII. Gyulai Vár Jazz Fesztivál programja az idén is különlegesnek ígérkezik. A fesztivál sztárzenekara az USA-ból érkezik. Miles Davis a jazztörténet legnagyobb alakja volt, az ő zenéje hallható majd Gyulán az egykori zenésztársaiból alakult szupergrouptól Miles Smiles címen. Az együttes tagjai: Joey DeFrancesco, aki tíz éve a Hammond-orgona királya; Wallace Roney trombitás, aki Miles Davis egyetlen tanítványa volt; Omar Hakim, a világ egyik legjobb dobosa, a Weather Report korábbi tagja, Sting, a Dire Straits egykori zenésztársa, aki két Davis-lemezen is dobolt, Larry Coryell, aki már járt Gyulán, a ’70-es évektől a jazz-rock gitározás egyik legnagyobb alakja, Rick Margitza, a magyar gyökerekkel rendelkező szaxofonos, aki a legnevesebb zenészekkel játszott együtt, és Davis zenekarának is tagja volt; a basszusgitáros Ralphe Armstrong, aki a legendás Mahavishnu Orchestra tagjaként szerzett hírnevet. Fellép a fesztiválon az egyik legkiválóbb zongorista, Binder Károly a triójával. Hallhatják a fiatal jazzénekesnő, Vörös Janka e-Series együttesét, amelyben fiatal zenészek a társai a tehetséges énekesnek. A fesztiválon ismét játszik az újjáalakult, mindig nagyszerű Gyulai Big Band Kepenyes Pál vezetésével.

Július 21-én a VIII. Vár Blues Fesztiválon szintén neves muzsikusoknak tapsolhatnak. Chicagóból érkezik a gitárvirtuóz Eric „Guitar” Davis, aki nemcsak a hangszere mestere, hanem kiválóan énekel is. Dinamikus koncertjét az Olaszországból érkező Luca Giordano Band kíséri, akik a legjobb itáliai blues zenekarnak számítanak. A magyar együttesek közül hallható lesz a kiváló bluesgitáros, Fekete Jenő által vezetett Muddy Shoes zenekar, amelyben Nagy Szabolcs, a nagyszerű zongorista is játszik. Fellép az Európában nagyon népszerű, magyar Sonny And His Wild Cowes együttes, amely a ’40-es, ’50-es évek akusztikus blues, R&B zenéjét játssza fergetegesen. A Békés megyei színeket a Borsodi Blue Trió képviseli, amelyben három kiváló zenész: Borsodi László, Pfeff Márton, Tímár Tamás ad ízelítőt abból, mi is a blues lényege.

A táncművészet műfajának egyik legkiválóbb hazai képviselője a Szegedi Kortárs Balett. Carmina Burana című táncjátékuk az együttes évek óta futó sikerdarabja. Carl Orff zenéje a XX. század egyik legnépszerűbb műve, erre koreografálta Juronics Tamás modern táncfantáziáját, amelyet július 19-én láthatnak a tószínpadon.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar most ünnepli 50 éves fennállását. Ez az együttes számtalanszor bejárta a világ legjelentősebb koncerttermeit, fellépett önállóan és szinte minden nagy muzsikussal, őket kísérve. A Rolla János művészeti vezető által irányított együttes az 50. évadát ünneplő Gyulai Várszínházban augusztus 8-án ad hangversenyt Brahms, Britten, Liszt, Mozart szerzeményeiből. Az est sztárszólistája a világhírű operaénekesnő, Miklósa Erika lesz.

A Gyulai Várszínház 50. évadában természetesen idén is lesz kortárs dráma felolvasószínház, augusztus 7-én egy új magyar krimi-vígjátékot ismerhetnek meg a mai magyar valóságról, Ménes Attila Kalambó című darabját. Július 24-én fellép az abszurd humor jeles képviselője, a L’art pour L’ art Társulat, az új műsoruk címe: Piroska, a farkas. A gyerekeket mesedarabbal, A kiskakas gyémánt félkrajcárja című produkcióval várjuk a Békéscsabai Jókai Színház előadásában, a legkisebbek ismét láthatnak bábelőadásokat, lesznek utcaszínházi produkciók. A fesztivál idején híres színészek és szakácsok fognak főzni a kedvenc ételeikből. És még sok más színvonalas programmal várják a kedves nézőket az 50. évadukban a Gyulai Várszínházban.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)