Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Dr. Párducz László: Nekem nem szakmám van, hanem hivatásom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. március 28. 11:15
Dr. Párducz László: Nekem nem szakmám van, hanem hivatásom
Tauffer Vilmos- emlékéremmel ismerték el dr. Párducz Lászlónak, a Pándy kórház szülészeti és nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosának a munkásságát
Képünk a díjátadó ünnepségen és konferencián készült.

Tauffer Vilmos-emlékéremmel ismerték el dr. Párducz Lászlónak, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Szülészet- és Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosának szakmai munkáját, melyet a család és nővédelem terén több évtizeden át fejtett ki. Az emlékérmet a március 22-23-án Szegeden megrendezett „Nők egészsége, családok egészsége” című nemzetközi konferencián adta át dr. Veszprémi Béla a Pécsi Női Klinika egyetemi docense, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke.

A konferencia központi témája a 75 éves védőnőképzésre való visszaemlékezés volt. E két napon a védőnőkön kívül hazai és külföldi szülész-nőgyógyász szakorvosok tekintették át a szülészet és terhesgondozás aktuális témáit.

Dr. Párducz Lászlót méltató laudációjában prof. dr. Bártfai György szólt arról, hogy városunk főorvosa több országos szervezet vezetőségi tagja: így a Magyar Nőorvos Társaság, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság, a Magyar Perinatológiai Társaság és a Magyar Vöröskereszt Országos vezetőségi tagságán kívül, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Reproduktív Egészségvédelmi Munkabizottságának titkára, a Dél-magyarországi Nőorvos Társaság és a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság főtitkára.

A Gyulai Hírlap kérdésére, hogy milyen érzésekkel vette át a Tauffer-emlékérmet, a főorvos úr a következő választ adta:

- A művészetekben is mindig megjelenik a környezet. Úgy érzem, az elismerés mindig azokat is illeti, akik egy-egy kitüntetett személyt körülvettek vagy körülvesznek. A díj átvétele előtt visszagondoltam azokra a stációkra, amikor Tauffer Vilmossal találkoztam. Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy Tauffer Vilmosnak jelentős érdemei vannak a korszerű szülészeti és nőgyógyászati műtétek, császármetszés, hüvelyi műtétek meghonosítása terén. Az operatív nőgyógyászat megteremtője volt. Megreformálta a szülésznőképzést, kidolgozta a szülészeti rendtartást. Negyedéves orvostanhallgató voltam, amikor először találkoztam a nőgyógyászat nagyjaival. Lampé László professzor úr – 1975-ben a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság alapító tagja – magyarázta el először nekem a „Tauffer-statisztika” lényegét, ismertetett meg Tauffer munkásságával. 1881-hez viszonyítva – valamivel több, mint száz évre rá – a sors kedvezése által Gyulára kerültem. Itt találkoztam, és dolgoztam több mint 20 éven át, dr. Jakubecz Sándor tanár úrral, Tauffer Vilmos egyik kiváló apostolával.

Személyiségemet – a bácskai apám szívós kitartó munkáján kívül – nagyban meghatározta az a talaj, amelyet a Hortobágy melletti Debrecen, majd a gyulai évek alatt a kiváló tanítómesterek megszabtak számomra. Hogy melyek ezek?

Becsületes gondolkodásmód, a prevencióra épülő humánus szemlélet, a segítő értékrend alapján végzett családközpontú gondozás, mely az egészség megtartását és fejlesztését szolgálja. Segíteni kell a gyermek megszületésénél, amikor is a család megszületik, valamint azokban az életszakaszokban, amikor az életúton megyünk végig.

Nekem nem szakmám van, hanem hivatásom, melyet évtizedek óta összeszokott csapattal, a munkatársaimmal és az őket körülvevő védőnőkkel végzek: ez a betegség megelőzésre, a szülésre vagy a szülői szerepre való felkészülésben nyilvánul meg. A nagy elődök, akik már megkapták ezen kitüntetést, bizonyára nem irigyeltek a stafétabot átvételekor.

Egy olyan változó világban élünk itt 2013 márciusában, amit napjaink időjárása is kifejez. Változik minden, még az évszakok történései sem ugyanazok.  Ez baj. Nagy baj. A földjeink is megérzik azt, amit a magyar reprodukció kifejez. A puszta megmaradás ma már nem elegendő. nem tudok mást mondani a Magyar  Család-  és Nővédelmi Tudományos Társaság főtitkáraként, mint : A jövendő a családokban rejlik.

 

Képünk a díjátadó ünnepségen és konferencián készült.
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)