
A csíráztatáshoz öt dologra van szükségünk: magokra, vízre, levegőre és megfelelő hőmérsékletre, no meg valamiféle edényre, amelyben a magjaink kicsíráznak.
A csíráztatáshoz használt edény többféle lehet anyagát és méretét tekintve is. A kereskedelmi forgalomban kapható csíráztató edények a legtöbb esetben jól beválnak, de egyszerűbb, olcsóbb és könnyebben tisztán tartható, ha befőttes üveget használunk, amelynek a szájára gézdarabot vagy szúnyoghálódarabot erősítünk. Könnyen csíráztathatunk továbbá lapos tálcán, tányéron vagy cserépalátéten is.
A csíráztatás folyamata minden esetben ugyanaz: a magvakat hideg vízben beáztatjuk annyi ideig, amíg a magok megduzzadnak, és a maghéj megreped. Ezután az áztató vizet leöntjük, a magvakat pedig a továbbiakban nedvesen tartjuk. Az áztatási időnek sokan túlzott jelentőséget tulajdonítanak, a legtöbb mag esetében elegendő, ha este áztatunk, reggel pedig leöntjük az áztatólevet. Ha öblös edényben csíráztatunk, akkor öblítéssel, ha lapos edényben, akkor permetezéssel tartjuk nedvesen a magokat, csírákat. Öblíteni, permetezni legalább naponta két alkalommal kell, ennél gyakrabban csak nyáron, a magasabb hőmérséklet esetén bekövetkező intenzívebb páraveszteség miatt szükséges. Az öblítővizet el kell távolítani a magok alól, ellenkező esetben a pangó vízben a csírák megfulladnak, és rothadás indulhat el. Annyi nedvesség, ami a magok felületén megtapad, elegendő a csírázásukhoz. A legtöbb csírát 3-4 napos korban már lehet fogyasztani, de kísérletezzünk bátran! Más íze van egy lucernacsírának háromnapos és egyhetes korában.
További információ, tájékoztatás, biocsírák rendelése a 06-30/643-2626-os számon vagy az etkezesicsira@gmail.com címen.