
Habár a helyben termesztett biocsírák kedvező élettani és környezeti hatása bizonyított, még manapság sem elegen fogyasztják őket. Íme, 10 érv arra, hogy miért együnk több csírát:
1. A csírák 20-35% fehérjét tartalmaznak, gondoskodnak a szükséges napi fehérjebevitelről, így csökkenthetjük az állati eredetű élelmiszerekkel bevitt zsír és koleszterin mennyiségét.
2. A csírázás folyamán magvak energiatartalma feldúsul, így a csírákkal kiválthatunk a fogyókúránk szempontjából kevésbé hatékony, nem teljes tápértékű élelmiszereket.
3. A csírák lúgosítják a szervezetünket. A túlsúly és a legtöbb betegség kialakulása a szervezetünk elsavasodásával hozható összefüggésbe.
4. A csírák erős, természetes vízhajtók.
5. A csírák nagyon gazdagok növényi rostokban, jelenlétük a táplálékunkban elengedhetetlen az eredményes fogyókúrához. Megkötik a zsírokat és méreganyagokat a testünkben, és azelőtt kiürítik a szervezetünkből, hogy azok felszívódnának és elraktározódnának a sejtjeinkben.
6. Az esszenciális aminosav-tartalom feldúsul a csírázás folyamata alatt. Legtöbbünk szervezetében a kívánatosnál kevesebb található ezekből a zsírégető anyagokból, mivel nem elterjedt a bevitelük a különböző diéták alkalmával.
7. A csírázás folyamán az ásványi anyagok és nyomelemek fehérjékhez kapcsolódnak, ezáltal könnyebben beépülnek a szervezetünkbe, segítenek többek között az optimális működés elérésében, így elősegítik a testsúlyfelesleg lebontását.
8. A csírák rendkívül gazdagok vitaminokban, melyek segítenek az egészség megőrzésében a diéta alatt is.
9. A csírák hozzávetőleg 100-szor annyi enzimet tartalmaznak, mint a nyers gyümölcsök vagy zöldségek. Az enzimek többek között a szervezetünk optimális működésében segítenek.
10. A helyben termesztett biocsírák nem terhelik a környezetünket a csomagolásuk, szállításuk vagy raktározásukkal járó szennyezéssel, fogyasztásukkal kivédhetjük, hogy nem kívánatos kémiai anyagok, adalékok, vegyszerek és egyéb olyan anyagok kerüljenek a szervezetünkbe, melyek gátolják fogyókúrás erőfeszítéseinket.
A csírák kereskedelmi forgalomból vagy piacon, helyi termelőtől nagy választékban. További információ: Pikó Tamás csírász, tel.: 30/643 2626, etkezesicsira@gmail.com