Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A határon átnyúló X-PARC nevű pályázatból „zöld iskola” épül a Gyulavári Kastélyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz.HÍREK • 2013. február 28. 15:00
A határon átnyúló X-PARC nevű pályázatból „zöld iskola” épül a Gyulavári Kastélyban
A három civil szervezet összefogásával létrejövő projekt összköltségvetése 996 013 Euró
X-PARC konferencia a Gyulavári Kastélyban. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Ma tartotta nyitórendezvényét a X-PARC (Cross-Border Protected Areas Resource Centre) elnevezésű projekt, amely három civil szervezet összefogásával valósul meg 2012. november 1. és 2014. október 31. között Gyulán, Aradon és Békéscsabán. A határon átnyúló projekt összköltségvetése 996 013 Euró, melyhez 95%-os támogatást nyújt az Európai Unió és a Magyar Állam.

A projekt célkitűzése olyan intézmény kialakítása, amely segítséget nyújt a természetvédelemben érdekelt személyek illetve szervezetek és a természeti erőforrásokkal gazdálkodók számára a Körösök és a Maros határon átnyúló vízgyűjtő területén.

A pályázat során kutatóközpontok létesülnek Aradon, Gyulán és Békéscsabán, valamint adatbázis épül, amely összegyűjti a természetvédelemmel kapcsolatos aktuális információkat. A gyulai partner – a Körös-Maros Alapítvány – a Gyulavári Kastély és park természetvédelmi bemutató központtá történő fejlesztését tűzte ki célul, az aradi Excelsior Egyesület részéről egy meglévő épület teljes átalakítását, bővítését, és természetvédelmi tanácsadó központ létrehozását, békéscsabai Zöld 14 Egyesület egy ingatlan megvásárlását és tanácsadó iroda kialakítását tervezi.

A pályázat mai nyitórendezvényén Várhelyiné Szűcs Panka, az X-PARC projektmenedzsere köszöntötte a megjelenteket, bemutatta az előadókat, majd felkérte Dancs Lászlót – aki nagy szerepet vállalt a kastély megmentésében és a mostani projekt előkészítésben – néhány mondatban mutassa be az előzményeket.

Dancs László elmondta, néhány esztendővel ezelőtt, a rendezvény helyszíne és környéke még igencsak romos és elhagyatott volt, azóta viszont a felújított épített környezet mintája és támpontja a városrész fejlődésének. A gondolat már ekkor megszületett, hogy „használható” parkot alakítsanak ki a kastély környékén.

Várhelyiné Szűcs Panka előadásában a határon átnyúló projekt, az X-PARC általános bemutatását vállalta, ezután Huszár András, az Excelsior Egyesület munkatársa a térség természeti és kulturális értékeinek megőrzésében közreműködő szervezetük tevékenységéről, valamint az X-PARC projekt további részleteiről számolt be.

Gyulavári György, szakmai menedzser a gyulai Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítványt mutatta be, amelyet 2003-ban alapított a Körös-Maros Biofarm Kft. A szervezet tevékenységeinek céljai a tudományos kutatások, a kulturális örökségek megújítása, valamint a természetvédelem, a környezetvédelem és esélyegyenlőség elősegítése. Több sikeres pályázatban részt vettek már, ennek csúcsai a gyulavári Almássy-Wenckheim-kúria megvásárlása és felújítása, valamint az Inkubátorház oktatóközpont létrehozása.

Czirle Csaba szakmai menedzser színes előadásában a gyulavári projektrészt ismertette, illetve a későbbiekben használatos, természetvédelem szolgálatában álló interaktív szemléltető eszközöket mutatta be. A környezetszennyezés hátrányait központba állító, természettudományos irányultságú gyulavári projektrész során őshonos fás- és lágyszárú növénytársulást telepítenek, amely egyik különlegessége, hogy egy település határain belül lesz bemutatható az érdeklődők számára. Az autentikus ligeterdőn kívül, gyertyánsövényből formázott labirintus tanösvény, hóvirágkeltető, és Sissy királynő emlékére „bazsarózsaóvodát” is telepítenek. A növények beszerzésének egy része közadakozásból jönne létre, így jó példát mutatva Czirle Csaba már fel is ajánlott néhány bazsarózsa tövet a parkhoz.

Ezt követően dr. Forján Mihály Árpád a Zöld 14 – Békés-Bihor Eurorégió Fenntartható Fejlődésért Egyesületet mutatta be, amelynek fő célja a Békés-Bihor Eurorégió biogeográfiai egység ökológiai stabilitásának megőrzése, a lakosság, a környezet és a gazdaság egységes rendszerbe foglalása.

Előadása után dr. Duray Balázs vette át tőle a szót, aki közvetlenül kapcsolódva az említett térség természeti értékeit vonultatta fel. Boldog Gusztáv a peremvidékről, a Körösök tájáról tartott hasonló beszámolót, Balla Sándor vezető tervező és Lukács Bettina kerttervező a kastélykert felújításáról nyújtott részletesebb tájékoztatást.

A projektnyitó rendezvény végén a résztvevők megtekintették a helyszínt, majd Szászné dr. Várkonyi Adrienn városi főkertésszel egy őshonos fajt, egy magyar kőrist ültettek el a leendő park területén.

A projektről bővebben a gyulavarikastely.hu oldalon tájékozódhat.

 

Várhelyiné Szűcs Panka. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)