Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A csemegekukorica

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2016. július 31. 10:00
A csemegekukorica
A csírájából előállított olaj D-vitaminban gazdag
____Eredeti-csemegekukorica.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: kelliesfoodtoglow.com 

A nyári időszak kedvelt csemegéje a főtt kukorica, népies nevén a tengeri.

A kukoricában sok a rost, ami segíti a bélműködést, B-vitamin-tartalma jó hatással van az idegekre, E-vitaminja erősíti a keringési rendszert, a magnézium jót tesz a szívnek. A csírájából előállított olaj D-vitaminban gazdag, ami a csontokat erősíti.

A kukoricában kevés a niacin (egy vízben oldódó vitamin), ezért a nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél könnyen kialakulhat a pellagra nevű betegség. Nem véletlenül eszik a mexikóiak a babbal együtt a kukoricát. Ez a zöldségpáros optimális arányban tudja biztosítani a szervezet számára a tápanyagokat. Ami hiányzik az egyikből, az megtalálható a másikban, így kiegészítik egymást.

A kukorica keményítőjével sűrített ételeket lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A friss szemeket a torzsáról leválasztva és megfőzve salátának, zöldségköretnek, levesbetétnek, párolva és pürésítve is elkészíthetjük.

 

Fokhagymás-tejfölös pizza

Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
5 evőkanál olaj
1,2 dl tej

A feltéthez:

3 dl tejföl
5 gerezd fokhagyma
2 nagy fej vöröshagyma
40 dkg csemegekukorica (konzerv)
10 dkg bacon (kockára vágott)
10 dkg füstölt, főtt tarja (kockára vágott)
20 dkg sajt

 

Elkészítés:

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, 30 percig meleg helyen kelesztjük. Enyhén olajozott tepsibe rakjuk az ujjnyi vastagra kinyújtott tésztát. Megkenjük a tejfölbe kevert zúzott fokhagymával, rárakjuk a többi feltétet. Előmelegített sütőben készre sütjük.

 

Energia:   2552 kcal
Fehérje:    169 g
Zsír:       297 g
Szénhidrát: 448 g

 

 

Chilis bab

Hozzávalók:

40 dkg darált sertéshús
40 dkg fejtett bab (konzerv chilis bab)
20 dkg vörös bab (konzerv)
14 dkg csemegekukorica (konzerv)
50 g sűrített paradicsom
1 teáskanál oregano
só ízlés szerint
1 teáskanál cukor
1 közepes db hegyes erős paprika (szárított)
1 késhegynyi bors
1 közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A konzerveket kibontjuk, és a chilis bab kivételével mindegyik levét leöntjük. Kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, amíg szép fehér nem lesz. Ezután rászórjuk az oreganót, és ízlés szerint sózzuk, majd hozzáadjuk a kukoricát, és 5 percig együtt pároljuk. Ezután beleöntjük a paradicsomsűrítményt, és hozzáadhatjuk a cukrot is. Rottyantunk rajta egyet, és hozzárakjuk a vörösbabot is. Ekkor tesszük bele a szárított erőspaprikát és a borsot is. Kb. 5 percig ezt is együtt főzzük. Végül hozzáadjuk a chilis babot is a levével együtt, és még 10 percig lassú lángon főzzük.

 

Energia:   2738 kcal
Fehérje:    205 g
Zsír:        50 g
Szénhidrát: 364 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)