KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: kelliesfoodtoglow.com
A nyári időszak kedvelt csemegéje a főtt kukorica, népies nevén a tengeri.
A kukoricában sok a rost, ami segíti a bélműködést, B-vitamin-tartalma jó hatással van az idegekre, E-vitaminja erősíti a keringési rendszert, a magnézium jót tesz a szívnek. A csírájából előállított olaj D-vitaminban gazdag, ami a csontokat erősíti.
A kukoricában kevés a niacin (egy vízben oldódó vitamin), ezért a nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél könnyen kialakulhat a pellagra nevű betegség. Nem véletlenül eszik a mexikóiak a babbal együtt a kukoricát. Ez a zöldségpáros optimális arányban tudja biztosítani a szervezet számára a tápanyagokat. Ami hiányzik az egyikből, az megtalálható a másikban, így kiegészítik egymást.
A kukorica keményítőjével sűrített ételeket lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A friss szemeket a torzsáról leválasztva és megfőzve salátának, zöldségköretnek, levesbetétnek, párolva és pürésítve is elkészíthetjük.
Fokhagymás-tejfölös pizza
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
5 evőkanál olaj
1,2 dl tej
A feltéthez:
3 dl tejföl
5 gerezd fokhagyma
2 nagy fej vöröshagyma
40 dkg csemegekukorica (konzerv)
10 dkg bacon (kockára vágott)
10 dkg füstölt, főtt tarja (kockára vágott)
20 dkg sajt
Elkészítés:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, 30 percig meleg helyen kelesztjük. Enyhén olajozott tepsibe rakjuk az ujjnyi vastagra kinyújtott tésztát. Megkenjük a tejfölbe kevert zúzott fokhagymával, rárakjuk a többi feltétet. Előmelegített sütőben készre sütjük.
Energia: 2552 kcal
Fehérje: 169 g
Zsír: 297 g
Szénhidrát: 448 g
Chilis bab
Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús
40 dkg fejtett bab (konzerv chilis bab)
20 dkg vörös bab (konzerv)
14 dkg csemegekukorica (konzerv)
50 g sűrített paradicsom
1 teáskanál oregano
só ízlés szerint
1 teáskanál cukor
1 közepes db hegyes erős paprika (szárított)
1 késhegynyi bors
1 közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A konzerveket kibontjuk, és a chilis bab kivételével mindegyik levét leöntjük. Kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, amíg szép fehér nem lesz. Ezután rászórjuk az oreganót, és ízlés szerint sózzuk, majd hozzáadjuk a kukoricát, és 5 percig együtt pároljuk. Ezután beleöntjük a paradicsomsűrítményt, és hozzáadhatjuk a cukrot is. Rottyantunk rajta egyet, és hozzárakjuk a vörösbabot is. Ekkor tesszük bele a szárított erőspaprikát és a borsot is. Kb. 5 percig ezt is együtt főzzük. Végül hozzáadjuk a chilis babot is a levével együtt, és még 10 percig lassú lángon főzzük.
Energia: 2738 kcal
Fehérje: 205 g
Zsír: 50 g
Szénhidrát: 364 g
Egészségükre!