Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sárgadinnye

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2016. július 03. 10:00
A sárgadinnye
Rosttartalma segíti az emésztést, helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést
____Eredeti-sargadinnye.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: 3-am.in

A nyár egyik kedvenc gyümölcse a sárgadinnye. Nagy mennyiségben található benne cink, foszfor, kalcium, kálium, króm, magnézium, mangán, nátrium, réz és vas. A benne lévő A-, B1-, B2- és C-vitaminoknak és karotinoidoknak köszönhetően erősíti az immunrendszert.

Rosttartalma segíti az emésztést, helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, s mindezt anélkül teszi, hogy megterhelné a bélrendszert.

Segít a méregtelenítésben is, így szervezetünk erősebbé és ellenállóbbá válik az esetleges fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. A sárgadinnye magas víztartalma hozzájárul szervezetünk folyadékegyensúlyához, valamint teltség érzést okoz, így ritkábban érezzük magunkat éhesnek.

Bár a sárgadinnyét elsősorban nyersen élvezzük, készíthetünk belőle lekvárt vagy bólét is, remek kiegészítője a gyümölcssalátáknak. Előételként remekül illik húsok, sonkák, sajtok és szalámik mellé.

 

Sárgadinnye fagylalt

Hozzávalók:

1 közepes méretű, érett sárgadinnye
2,5 dl 30%-os tejszín
12 dkg cukor
1 lime leve

 

Elkészítés:

A cukrot elkeverjük tejszínnel, majd felmelegítjük, hogy elolvadjon benne a cukor. Ezután félrehúzzuk kihűlni. A dinnyét felkockázzuk, majd összeturmixoljuk, belecsorgatjuk a lime levét, és az egészet összekeverjük a már kihűlt tejszínnel. A krémet egy üres fagylaltos dobozba öntjük, és a mélyhűtőbe tesszük. Félóránként átkeverjük.

Energia:   3337 kcal
Fehérje:     20 g
Zsír:         0 g
Szénhidrát: 565 g

 

Dinnyekoktél

Hozzávalók:

1,5 kg görögdinnye
1,5 kg sárgadinnye
3 közepes db őszibarack
7 dl édes fehérbor
50 ml pálinka

 

Elkészítés:

A gyümölcsökből magmentes golyókat metszünk ki. A bort összekeverjük a pálinkával, és a gyümölcsre öntjük. Hűtőben 3-4 órát állni hagyjuk. Hidegen tálaljuk.

Energia:     1780 kcal
Fehérje:     17,5 g
Zsír:          75 g
Szénhidrát: 227,5 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)