Képünk illusztráció
Forrás: livingawareness.com
Ez a jellegzetes illatú és aromájú fűszernövény Indiában már évezredekkel ezelőtt kedvelt volt. Innen került később a Földközi-tengeri térségbe, majd onnan Európába. A mediterrán konyha nélkülözhetetlen fűszere lett. Saláták, tésztafélék, hús- és halételek, paradicsom és hüvelyes zöldségek kiváló ízesítője.
Három fő mediterrán fajta létezik: a leginkább használt édeskés fajta, nagy zöld levelekkel, a görög bazsalikom, melynek kisebbek a levelei és a lágyabb ízű lila bazsalikom. A bazsalikom cseranyagai és illóolajai jó szélhajtó, étvágyjavító és gyulladást csökkentő, vizelethajtó hatásúak. A leveléből nyert illóolaj nyugtatja az idegrendszert, és csökkenti a magas vérnyomást, bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására is alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt köhögésnél és torokgyulladásoknál öblögetőként alkalmazható.
Húsos tepsis burgonya
Hozzávalók (4 adag):
8 db burgonya
50 dkg darált hús
2 dl főzőtejszín
1 evőkanál olaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
bazsalikom ízlés szerint
1,5 dl tejföl
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, és félig megfőzzük. Ha kihűlt szeletekre vágjuk. Felét egy tepsi aljára leterítjük és megsózzuk. Rámorzsoljuk a darált húst, kevés olajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a tejszínt. Bazsalikommal is megszórjuk. A tetejére rátesszük a maradék burgonyaszeleteket, alufóliával lefedjük, és egy órán át sütjük (180-200 fokon). Ezután levesszük róla az alufóliát, meglocsoljuk a tejföllel, és negyed órára visszatesszük a sütőbe.
Energia: 3258 kcal
Fehérje: 145,5 g
Zsír: 150 g
Szénhidrát: 312 g