Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kardamom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. november 29. 10:00
A kardamom
Serkenti a szívizomműködést, gyomorerősítő és étvágygerjesztő
____Eredeti-kardamom.jpg

képünk illusztráció

Forrás: karussell-baden.ch

A kardamom Indiából származó, kámforos és enyhén citromos ízű fűszer. Gyakran találkozunk vele a karácsonyi fűszerkeverékekben. Speciális ázsiai boltokban, bioboltokban, nagyobb élelmiszerboltokban maga a kardamomtermés is megtalálható.

A kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív fűszere. Serkenti a szívizomműködést. Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. Gyomorerősítő és étvágygerjesztő hatása ismeretes; kiváló szélhajtó, köhögéscsillapító. A fejfájást is enyhíthetjük vele.

Európában különösen a skandináv országokban használják előszeretettel, gyümölcsökhöz, édességekhez és húsok fűszerezéséhez. Az arab országokban a kávé ízesítésére szolgál. Az indiai konyhában édes és sós ételekhez egyaránt használják a kardamomot. 

Észak-Indiában szószok fűszere, a curry-fűszerkeverék egyik összetevője. Nagyon jól harmonizál húsokkal, például báránnyal. Ha rizst főzünk, tegyünk bele néhány szemet egészben, egészen különleges, új ételt kapunk. Desszertekhez is jól passzol, főleg a tejalapú finomságokhoz. Megbolondíthatjuk vele a tejberizst, a répatortát és a lekvárokat.

A legjobb, ha egész kardamomot veszünk, így mindig friss, aromás fűszert használhatunk.

 

Almás-gombás töltött sertéscomb

Hozzávalók 6 személyre:

1,5 kg nyers, bőrös sertéscomb
4 csokor zöldhagyma
2 evőkanál vaj

A töltelékhez:

20 dkg csiperkegomba
25 dkg savanykás alma
10 dkg szárított paradicsom
kevés olaj
1/2 csokor finomra vágott kakukkfű
1 teáskanál őrölt kardamom

 

Elkészítés:

A húst megtisztítjuk, a bőrét hosszában többször bevagdaljuk, munkalapra fektetjük, és éles késsel nagy zsebet vágunk bele. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A töltelékhez a gombát megtisztítjuk, az almát meghámozzuk, kimagozzuk, mindkettőt felaprítjuk. A paradicsomot is apróra vágjuk.

Az olajt serpenyőben felforrósítjuk, a gombát megpirítjuk, hozzáadjuk az almát, a paradicsomot, a kakukkfüvet, a kardamomot, sózzuk, borsozzuk, és az egészet a húsba töltjük. A nyílást hústűvel megtűzzük.

A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A húst tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, és a sütőben sütni kezdjük. Közben az újhagymát megtisztítjuk, és serpenyőben, a felforrósított vajban megpároljuk, félretesszük. Kikeverünk 1 dl vizet 1 teáskanál sóval.

Amikor a hús már 1 órát sült, kivesszük, mellétesszük a hagymát, és a húst megkenjük a sós vízzel. Még 45 percig sütjük, közben a sós lével még egyszer megkenjük. Ha kész, a lezárt sütőben 10 percig állni hagyjuk, csak utána vesszük ki. Nagy tálon, egészben vagy szeletelve tesszük az asztalra. Burgonyát vagy rizst kínálhatunk hozzá.

Energia:    3027 kcal
Fehérje:     330 g
Zsír:        160 g
Szénhidrát: 43,5 g

 

Fahéjas csiga

Hozzávalók a tésztához:

15 dkg lágy vaj vagy margarin
5 dl tej
5 dkg élesztő
10 dkg cukor
½ teáskanál só
2 teáskanál őrölt kardamom
85 dkg finomliszt

 

A töltelékhez:

15 dkg lágy vaj vagy margarin
10 dkg cukor
2 evőkanál fahéj

A tetejére

1 db tojás
1 evőkanál jégcukor vagy szeletelt mandula

 

Elkészítés

A tejet felmelegítjük. Az élesztőt egy 3-4 l űrtartalmú keverőtálba morzsoljuk, ráöntjük a tejet, elkeverjük. Hozzáadjuk a zsiradékot, cukrot, sót és végül a kardamomot, majd a lisztet. A tésztát jól kidagasztjuk és kb. 30 percet letakarva kelesztjük.

Ezután kézzel lisztezett deszkán átgyúrjuk. 4 részre osztjuk, mind a négy adagot téglalap alakúra nyújtjuk.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a tésztákat vastagon megkenjük, és feltekerjük (mintha piskótatekercs lenne). Minden tekercset 10 szeletre vágunk, a vágott felükkel felfelé sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Letakarva 40 percet kelni hagyjuk.

A sütőt 225-250 fokra előmelegítjük. A megkelt csigákat tojással megkenjük, szórócukorral, mandulával meghintjük, és 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Letakarva hűlni hagyjuk.

Energia:   6600 kcal
Fehérje:    129 g
Zsír:     345,5 g
Szénhidrát: 876 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)