képünk illusztráció
Forrás: karussell-baden.ch
A kardamom Indiából származó, kámforos és enyhén citromos ízű fűszer. Gyakran találkozunk vele a karácsonyi fűszerkeverékekben. Speciális ázsiai boltokban, bioboltokban, nagyobb élelmiszerboltokban maga a kardamomtermés is megtalálható.
A kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív fűszere. Serkenti a szívizomműködést. Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. Gyomorerősítő és étvágygerjesztő hatása ismeretes; kiváló szélhajtó, köhögéscsillapító. A fejfájást is enyhíthetjük vele.
Európában különösen a skandináv országokban használják előszeretettel, gyümölcsökhöz, édességekhez és húsok fűszerezéséhez. Az arab országokban a kávé ízesítésére szolgál. Az indiai konyhában édes és sós ételekhez egyaránt használják a kardamomot.
Észak-Indiában szószok fűszere, a curry-fűszerkeverék egyik összetevője. Nagyon jól harmonizál húsokkal, például báránnyal. Ha rizst főzünk, tegyünk bele néhány szemet egészben, egészen különleges, új ételt kapunk. Desszertekhez is jól passzol, főleg a tejalapú finomságokhoz. Megbolondíthatjuk vele a tejberizst, a répatortát és a lekvárokat.
A legjobb, ha egész kardamomot veszünk, így mindig friss, aromás fűszert használhatunk.
Almás-gombás töltött sertéscomb
Hozzávalók 6 személyre:
1,5 kg nyers, bőrös sertéscomb
4 csokor zöldhagyma
2 evőkanál vaj
A töltelékhez:
20 dkg csiperkegomba
25 dkg savanykás alma
10 dkg szárított paradicsom
kevés olaj
1/2 csokor finomra vágott kakukkfű
1 teáskanál őrölt kardamom
Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, a bőrét hosszában többször bevagdaljuk, munkalapra fektetjük, és éles késsel nagy zsebet vágunk bele. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A töltelékhez a gombát megtisztítjuk, az almát meghámozzuk, kimagozzuk, mindkettőt felaprítjuk. A paradicsomot is apróra vágjuk.
Az olajt serpenyőben felforrósítjuk, a gombát megpirítjuk, hozzáadjuk az almát, a paradicsomot, a kakukkfüvet, a kardamomot, sózzuk, borsozzuk, és az egészet a húsba töltjük. A nyílást hústűvel megtűzzük.
A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A húst tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, és a sütőben sütni kezdjük. Közben az újhagymát megtisztítjuk, és serpenyőben, a felforrósított vajban megpároljuk, félretesszük. Kikeverünk 1 dl vizet 1 teáskanál sóval.
Amikor a hús már 1 órát sült, kivesszük, mellétesszük a hagymát, és a húst megkenjük a sós vízzel. Még 45 percig sütjük, közben a sós lével még egyszer megkenjük. Ha kész, a lezárt sütőben 10 percig állni hagyjuk, csak utána vesszük ki. Nagy tálon, egészben vagy szeletelve tesszük az asztalra. Burgonyát vagy rizst kínálhatunk hozzá.
Energia: 3027 kcal
Fehérje: 330 g
Zsír: 160 g
Szénhidrát: 43,5 g
Fahéjas csiga
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg lágy vaj vagy margarin
5 dl tej
5 dkg élesztő
10 dkg cukor
½ teáskanál só
2 teáskanál őrölt kardamom
85 dkg finomliszt
A töltelékhez:
15 dkg lágy vaj vagy margarin
10 dkg cukor
2 evőkanál fahéj
A tetejére
1 db tojás
1 evőkanál jégcukor vagy szeletelt mandula
Elkészítés
A tejet felmelegítjük. Az élesztőt egy 3-4 l űrtartalmú keverőtálba morzsoljuk, ráöntjük a tejet, elkeverjük. Hozzáadjuk a zsiradékot, cukrot, sót és végül a kardamomot, majd a lisztet. A tésztát jól kidagasztjuk és kb. 30 percet letakarva kelesztjük.
Ezután kézzel lisztezett deszkán átgyúrjuk. 4 részre osztjuk, mind a négy adagot téglalap alakúra nyújtjuk.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a tésztákat vastagon megkenjük, és feltekerjük (mintha piskótatekercs lenne). Minden tekercset 10 szeletre vágunk, a vágott felükkel felfelé sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Letakarva 40 percet kelni hagyjuk.
A sütőt 225-250 fokra előmelegítjük. A megkelt csigákat tojással megkenjük, szórócukorral, mandulával meghintjük, és 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Letakarva hűlni hagyjuk.
Energia: 6600 kcal
Fehérje: 129 g
Zsír: 345,5 g
Szénhidrát: 876 g
Jó étvágyat!