képünk illusztráció
Forrás: blogs.kcrw.com.jpg
Már vásárolhatunk import szamócát az üzletekben, de nem sokat kell várni, és szüretelhetjük otthon is a szabadföldi zamatos gyümölcsöt.
A földieper nagyon értékes gyümölcsünk. Sok rostot és kevés kalóriát tartalmaz. A szamócának igen magas a C-vitamin és a mangántartalma. Jelentős mennyiségben tartalmaz folsavat, B2, B5-, B6-, K-vitamint, káliumot, magnéziumot. A földieper fenolokban is gazdag. Antocianin tartalma szép piros színt ad a szamócának és védi szívünket, ereinket, és segít megelőzni a rákos elváltozásokat. Nagyon jó gyulladáscsökkentő a benne lévő szalicilátoknak köszönhetően. Hasznos kötőszöveti, húgyhólyag-, vesegyulladás esetén. Nyugtatja az idegrendszert, különösen lehangoltság ellen ajánlják a fogyasztását. Kiváló az emésztési panaszok kezelésére.
Fogyaszthatjuk nyersen önmagában, fagylalttal, balzsamecettel megpermetezve, de süteményekbe is tehetjük.
Szamócás csirkemell
50 dkg földieper
4 csirkemell filé
mustár
méz
só
bors
Némi mustárt és mézet összekeverünk, majd ízesítjük sóval, borssal. Ezzel a páccal bekenjük a csirkemellfiléket, és egy óra hosszáig pihentetjük. Ezután kevés olajon mindkét oldalát megsütjük. A serpenyőben maradt olajhoz egy kis mézet teszünk, és hozzáadjuk a félbevágott szamócákat is. Egy-két percig sütjük, majd rászedjük a húsokra. Párolt rizzsel tálaljuk.
Energia: 1195 kcal
Fehérje: 190,2 g
Zsír: 30,2 g
Szénhidrát: 36,2 g
Földiepres túrókrém
50 dkg túró
25 dkg földieper
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dl habtejszín
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, habverővel vagy botmixerrel összedolgozzuk. A tejszínhabot felverjük, 2 evőkanálnyit hozzákeverünk a túrókrémhez, majd poharakba rétegezzük. Behűtve tálaljuk.
Energia: 1772 kcal
Fehérje: 88,5 g
Zsír: 97,5 g
Szénhidrát: 133,5 g
Egészségükre!