Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szamóca

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. május 10. 13:00
A szamóca
Nagyon jó gyulladáscsökkentő, védi szívünket, ereinket, és segít megelőzni a rákos elváltozásokat
____Eredeti-szamoca_blogs.kcrw.com.jpg

képünk illusztráció

Forrás: blogs.kcrw.com.jpg

Már vásárolhatunk import szamócát az üzletekben, de nem sokat kell várni, és szüretelhetjük otthon is a szabadföldi zamatos gyümölcsöt.

A földieper nagyon értékes gyümölcsünk. Sok rostot és kevés kalóriát tartalmaz. A szamócának igen magas a C-vitamin és a mangántartalma. Jelentős mennyiségben tartalmaz folsavat, B2, B5-, B6-, K-vitamint, káliumot, magnéziumot. A földieper fenolokban is gazdag. Antocianin tartalma szép piros színt ad a szamócának és védi szívünket, ereinket, és segít megelőzni a rákos elváltozásokat. Nagyon jó gyulladáscsökkentő a benne lévő szalicilátoknak köszönhetően. Hasznos kötőszöveti, húgyhólyag-, vesegyulladás esetén. Nyugtatja az idegrendszert, különösen lehangoltság ellen ajánlják a fogyasztását. Kiváló az emésztési panaszok kezelésére.

Fogyaszthatjuk nyersen önmagában, fagylalttal, balzsamecettel megpermetezve, de süteményekbe is tehetjük.

 
Szamócás csirkemell

50 dkg földieper
4 csirkemell filé
mustár
méz

bors

Némi mustárt és mézet összekeverünk, majd ízesítjük sóval, borssal. Ezzel a páccal bekenjük a csirkemellfiléket, és egy óra hosszáig pihentetjük. Ezután kevés olajon mindkét oldalát megsütjük. A serpenyőben maradt olajhoz egy kis mézet teszünk, és hozzáadjuk a félbevágott szamócákat is. Egy-két percig sütjük, majd rászedjük a húsokra. Párolt rizzsel tálaljuk.

Energia:       1195 kcal
Fehérje:      190,2 g
Zsír:          30,2 g
Szénhidrát:    36,2 g

 
Földiepres túrókrém

50 dkg túró
25 dkg földieper
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dl habtejszín

A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, habverővel vagy botmixerrel összedolgozzuk. A tejszínhabot felverjük, 2 evőkanálnyit hozzákeverünk a túrókrémhez, majd poharakba rétegezzük. Behűtve tálaljuk.

Energia:       1772 kcal
Fehérje:       88,5 g
Zsír:          97,5 g
Szénhidrát:   133,5 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)