Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - De nehéz az iskolatáska, avagy stressz az iskolában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2023. augusztus 06. 15:53
De nehéz az iskolatáska, avagy stressz az iskolában
Szántóné Borbély Angéla Éva írása

Hamarosan kezdődik az iskola, amelyet sok gyermek már alig vár, de vannak akiknek szorongást okoz a szeptember. Gyomorgörcsük van a korai kelés, a sok tanulás, a dolgozatok, a megfelelés és a „cikizős” diáktársak miatt.

Fotó: Pixabay.com

Az érzékenyebb gyerekek sokáig nem találják a helyüket, folyamatos stressznek élik meg az iskolai létet. Vannak, akik nem tudják hogyan kell tanulni, nehezebben megy valamelyik tantárgy, vagy nem tudnak alkalmazkodni a tanári követelményhez. Olyan gyerekek is vannak, akiknek nem megy a koncentráció, a figyelem, gyakran elkalandoznak órán és lemaradnak a tananyagról.

Oda kell figyelni a gyermekeinkre! Ha gyakran kedvetlen, motiválatlan, szomorú, túl csendes, vagy éppen túl ingerlékeny, túl keveset vagy túl sokat eszik, nem tud aludni vagy minden délután elalszik tanulás közben… Számos intő jele van annak, hogy a gyermekünk stresszes. Ha nem kezeljük ezt időben, szorongás, depresszió, akár pánikfélelem is kialakulhat a gyermekekben, amivel sokkal nehezebben tudnak megbirkózni, mint a felnőttek.

A segítség első körben a családban rejlik, odafigyeléssel, beszélgetéssel segíthetünk a gyermekeknek megnyílni, hogy elmondhassák a problémájukat. Ismerjük meg gyermekeink képességét, fogadjuk el, ne támasszuk velük szemben számunkra teljesíthetetlen követelményeket, így nem alakul ki bennük megfelelési kényszer, emiatt nem fognak szorongani.

Nem a rengeteg különóra fogja segíteni őket, hanem a szülőkkel, testvérekkel eltöltött minőségi idő, sok kaland és séta a természetben. Sajnos olyan is előfordulhat, hogy a gyermek számára nem megfelelő az iskolai környezet, nem tud azonosulni az osztálytársakkal vagy bizonyos tanárokkal, ilyenkor az iskolaváltást is meg kell fontolni.

Érdemes szakember segítségét kérni, ha olyan elakadást észlelünk, amivel már szülőként nem tudunk megbirkózni. Számtalan hasznos lehetőség van a gyermekek stresszoldására. A legfontosabb a nyugodt, szeretetteljes környezet megteremtése, és megtanítani gyermekeinket hogyan kell tanulni. A tanulási coaching olyan módszertani lehetőség, amely személyre szabottan tanít tanulási technikákat, amely segít a tananyag könnyebb elsajátításában, a koncentráció és figyelem fenntartásában.

Kérjünk segítséget, mert mindig van megoldás!

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta, fülakupunktúrás addigtológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus, okleveles rajzvizsgálati szakértő, komplex mozgásterápia-fejlesztő, tanulási coach. Rendelője címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 06-20/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)