Immár nyolcadik alkalommal rendezte meg az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, az MROÖ Dokumentációs és Információs Központja az elmúlt héten pénteken. A programnak második éve ad otthont a román kulturális központ udvara, ahol többek között a bihari módra, kukoricadarával készült töltött káposztát, a tárkonyos babgulyást, az erdélyi lucskos káposztát, a húsgombóccal készült csorbát, a mititeit és a román palacsintát is megkóstolhatták az érdeklődők.
Az idei fesztiválra összesen 30 csapat jött el, amelyből 26 vesz részt a gasztronómiai versenyen. A rendezvényre Hajdú-Bihar megyéből – Pocsaj községből és Mezőpeterdről – is érkeztek, ezenkívül kétegyházi, gyulai, battonyai, medgyesegyházi, meggyesbodzási, mezőkovácsházi, eleki, sarkadi, sarkadkeresztúri, lőkösházi valamint Temes és Arad megyei csapatok mérték össze a főzési tudományukat. Az ételeket minden évben szakmai zsűri értékeli, melynek idén Brindás János mesterszakács volt az elnöke.
A főzőversenyen első helyen Gyula Város Önkormányzatának a csapata végzett, második lett a Sarkadkeresztúri Román Nemzetiségi Önkormányzat csapata, a harmadik helyet pedig a Sarkadi Román Nemzetiségi Önkormányzat csapata szerezte meg. Különdíjat érdemeltek ki a Lőkösházi Román Nemzetiségi Önkormányzat versenyzői.