
A főzelék zöldségből készült főfogás, nem köret. Szinte bármelyik zöldségből elkészülhet. A főzeléket feltéttel tálaljuk, (pl. pörkölttel, főtt, vagy sült hús, kolbászfélék, rántott zöldségfélék, rántott gombával, vagy kemény tojással). Ilyen értelemben vett főzeléket csak a magyarok készítenek, más népek a főzeléknövényeket leginkább köretként (párolva, grillezve), vagy salátaként fogyasztják. A teljes értékű táplálkozásban fontos a növényi és az állati eredetű nyersanyagok megfelelő aránya. Ezért a főzelékek nagyon fontos szerepet töltenek be a korszerű, egészséges, étrend összeállításában.
A főzelékek készítésének több módja van. Készíthetjük sűrítéssel, sűrítés nélkül, csőbensült formában.
Sűrített főzelékek:
A sűrített főzelékek a magyar konyha jellegzetességei. A sűrítéssel az ételre jellemző állományt alakítjuk ki. A sűrítés alapanyagai (liszt, zsiradék, tej, tejföl, tojás stb.) növelik az étel energia és tápanyagtartalmát, fokozzák élvezeti értékét. A két leggyakrabban használt formája a habarás és a rántás. Habarás (liszt és valamilyen folyadék) készítése során nem képződik pörzsanyag, így az emésztőrendszeri megbetegedések diétájában is alkalmazhatjuk. A rántás liszt és zsiradék felhasználásával készül.
Diétás rántás: Fordított sorrendben készített rántás. Először szárazon a kívánt színűre pirítjuk a lisztet, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a hideg zsiradékot. A továbbiakban a hagyományos rántáshoz hasonlóan használjuk fel.
Száraz rántás: Zsiradék felhasználása nélkül készült rántás. A lisztet állandó keverés mellett serpenyőben a kívánt színűre pirítjuk. A tűzről lehúzva hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd a sűrítendő ételhez öntjük. Mindkettőt a diétás konyhatechnológiában alkalmazzuk.
A sűrítés legegészségesebb módja, amikor az ételt saját áttört alapanyagával sűrítjük. Ez esetben a megfőtt zöldség, gyümölcs 30%-át pépesítjük, és az étel többi részéhez keverjük. Így alacsonyabb lesz az étel energia-, szénhidrát- és zsírtartalma. Cukorbetegeknek, fogyni vágyóknak különösen ajánlom!
Sűrítés nélküli főzelékek:
Angolos: az alapanyagot sós vízben főzzük, vagy gőzöljük, olvasztott vajjal meglocsoljuk, vagy fűszervaj darabkákat szeletelünk rá.
Franciás: az alapanyagot vajon pároljuk, sóval, borssal, petrezselyemzölddel fűszerezzük.
Lengyeles: a sós vízben főtt vagy gőzölt alapanyagot vajban aranysárgára pirított zsemlemorzsával locsoljuk meg.
Brüsszeli: metéltre vagy kockára vágott angolszalonnát piros ropogósra sütjük, tálaláskor a főtt vagy gőzölt alapanyaghoz keverjük, tetejét reszelt sajttal hintjük meg.
Csőben sült főzelékek:
A fentiek valamelyikének további sütésével készül: alapanyagot mártással leöntik, sajttal meghintve, forró sütőben (csőben) megpirítják. A csőben sült ételt azonnal tálaljuk, mert hosszabb állás után nem csak kihűl, hanem látványából is veszít, „összeesik” az étel.
Kóstolják meg az én kedvenc főzelékeimet! Nem bánják meg!
Kapros zöldbabsaláta (5 adag)
1,5 kg zöldbab
450 ml kefir
1-2 gerezd fokhagyma
75 dkg sült csirke
kapor
só
A zöldbabot 2 cmhosszú darabokra vágjuk, enyhén sós meleg vízben feltesszük főni. Amikor megfőtt, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Közben a kefirt simára keverjük, sóval apróra vágott kaporral, zúzott fokhagymával, esetleg borssal ízesítjük, majd a kihűlt zöldbabra öntjük. Hűtőben 1-2 órát állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
Energia: 2832 kcal
Fehérje: 283 g
Zsír: 151 g
Szénhidrát: 126 g
Ez a menü 1800-2000 Ft-ból kihozható.
Csőbensült brokkoli (8 – 10 adag)
2 kg brokkoli
8 db tojás
12 dkg vaj
16dkg liszt
4dl tej
24 dkg sajt
2,5 dl tejföl
szerecsendió
só
A rózsáira szedett brokkolit sós vízben, vagy gőzben (így több vitamin marad benne) megfőzzük, leszűrjük és kivajazott jénai tálba halmozzuk. Gratin mártással leöntve megszórjuk a maradék sajttal és forró sütőben pirosra sütjük.
(Gratin mártás: a vajat a liszttel habzásig hevítjük, majd forró tejjel elkeverve sűrűre főzzük. Tűzről lehúzva és langyosra hűtve összekeverjük a tojássárgájával és a tejföllel, a reszelt sajt felével. Sóval, kevés szerecsendióval ízesítjük, majd a masszát fellazítjuk a tojásfehérjék keményre vert habjával. Rántott szelettel tálaljuk.
Energia: 5010 kcal (rántott szelet nélkül)
Fehérje: 216 g
Zsír: 368,64 g
Szénhidrát: 226,4 g
Mindez kb. 1500-1700Ft-ba kerül.
Ha vaj helyett margarint, és 12% zsírtartalmú tejfölt használunk, rántott szelet helyett pedig natúrszelettel tálaljuk, akkor még egészségesebb lesz az ételünk.
Energia: 4900 kcal (natúr szelet nélkül)
Fehérje: 216 g
Zsír: 347 g
Szénhidrát: 226,4 g
Ez a változat kb. 1400 Ft-ba kerül.
Jó étvágyat!