1999 óta rendezi meg a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált. A mai napon Gyulán, a Román Kulturális Központ ad otthont a főzőversennyel egybekötött találkozónak, ahol főleg román specialitások főnek, majd megmérettetnek. Készül a szőlőlevélbe töltött káposzta, a mics (mititei), a puliszka.
- A fesztiválon ezúttal 24 csapat szállt versenybe. Érkeztek nevezők például Aradról, Lippáról, Karánsebes környékéről, Hajdú-Bihar megyéből, Csongrád és természetesen Békés megyéből is. A zsűri nemcsak az elkészült étel ízét, színét, sűrűségét értékeli, hanem a főzés közben a higiéniát is pontozza mondta el a Gyulai Hírlapnak Kreszta Traján az országos önkormányzat elnöke.
A főzőversenyről bővebben a Gyulai Hírlapban olvashatnak.