
A zab az egyik legrégebben termesztett gabonaféle, habár főként takarmányozási céllal termesztették. Néhány fajtája emberi fogyasztásra is alkalmas és elterjedt. A história szerint zabból főtt kását először a görögök készítettek.
A zabban a többi gabonaféléhez képest jóval kevesebb keményítő van. Jelentős mennyiségű ún. béta-glükánt (vízben oldódó rostot) tartalmaz, amely csökkenti a koleszterin-szintet, kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék (alacsonyabb a GI-je).
A zabpehely kevés kalóriát tartalmaz, viszont rost- és fehérjetartalma magas, amely hozzájárul, hogy tartalmas és tápláló étel legyen. Jelentős mennyiségben tartalmaz B1-vitamint, de számottevő B2-, B3-, B6- és K-vitamin tartalma is. Ásványi anyagok közül kiemelkedő mangán-, magnézium-, réz- és foszfortartalma, de gazdag kalciumban, vasban és cinkben is.
Ezért a zabpehely rendszeres fogyasztása jó hatással van az egészség megőrzésére, javítja az emésztést és a csontok, valamint erek általános állapotát. Ajánlott kimerültség és fokozott stressz esetén is, mert regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert. Gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, ezért nyugtatja a gyomrot és a beleket. Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megszüntetni.
Fogyasztása minden korosztály számára kedvező lehet, de különösen kisgyermekek, kismamák, és idős emberek táplálásában kiemelkedő a szerepe.
A zab zabpehely formájában az egészséges reggelik elmaradhatatlan alkotója, de felhasználása ennél változatosabb lehet. Fogyasztható zabkásaként, vízzel vagy tejjel felfőzve, de lehet sütemények alapanyaga, illetve főételek összetevője.
Kedvcsinálónak íme néhány ismert, és kedvelt étel „megzabosítva”:
Sertés vagdalt
40 dkg darált hús
8 dkg zabpehely
2 dkg zabliszt
2 tojás
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
Fűszerpaprika
petrezselyem zöld
só
A pelyhet kevés vízben megáztatjuk, a vöröshagymát és fokhagymát lereszeljük. A húst az áztatott zabpehellyel, a fűszerekkel és a tojásokkal jól összegyúrjuk. Kis labdákat formálunk belőle, zabpehelylisztbe forgatjuk, és forró olajban kisütjük.
Energia: 2130 kcal
Fehérje: 109 g
Zsír: 148,6 g
Szénhidrát: 72,4 g
Kb. 1000Ft-ba kerül ez a rostokban gazdag húsétel.
Túrós pogácsa
20 dkg zabpehelyliszt
25 dkg túró
25 dkg margarin
2 db tojás
1 kávéskanál só
5 dkg sajt
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzátesszük a túrót, 1db tojást és a sót. Jól összegyúrjuk, és a tésztát 1cm vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és tepsibe rakjuk. Megkenjük tojással, majd reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben kisütjük.
Energia: 3297 kcal
Fehérje: 91,8 g
Zsír: 254 g
Szénhidrát: 139 g
Kb. 800Ft-ba kerül.
Almás lepény
15 dkg liszt
15 dkg zabpehelyliszt
15 dkg cukor
10 dkg margarin
1 dl tej
2 dl tejföl
2 db tojás
1 dkg fahéj
1 dkg sütőpor
1 kg alma
A kétféle lisztet összekeverjük a sütőporral. A cukor felét egy tojás sárgájával és a margarinnal kikeverjük, összegyúrjuk a liszttel, és fél óráig pihentetjük. Ezután a tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felével kibélelünk egy közepes méretű tepsit. A reszelt almát kinyomkodjuk, ízesítjük fahéjjal, cukorral, és a tésztára simítjuk. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és befedjük vele az almát. Tojás sárgájával megkenjük, és világosra sütjük.
Energia: 3402 kcal
Fehérje: 64,7 g
Zsír: 148,4 g
Szénhidrát: 446 g
Ez a sütemény kb. 1200Ft-ba kerül.
Jó étvágyat!