Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A burgonya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. szeptember 02. 13:00
A burgonya
A régi öregek gyógynövényként is felhasználták
Képünk illusztráció

Burgonya, vagy pityóka, krumpli, kolompír, földi alma, földi körte. Dél-Amerikából származik. Amerika bennszülött lakossága mintegy 5000 éve termeszti az Andok magasabb fekvésű, hidegebb tájain.

Évszázadokon keresztül csak dísznövény volt. Ma már elképzelhetetlen, hogy a konyhánkban ne találjuk meg a burgonyát. Legértékesebb anyagai közel a héjhoz helyezkednek el, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell. A burgonya egészséges és tápláló. Szénhidrát mellett értékes fehérjét tartalmaz, továbbá kiemelendő még C-, B1-, B2-vitamintartalma is. Számos ásványi anyag (kálium, kalcium, vas, foszfor, folsav, mangán, cink), illetve emésztést segítő ballasztanyag is van benne. A krumpli szerves keményítőtartalma kitűnően párosul a benne lévő sok ásvánnyal. Megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakodásától. Igaz, vitamintartalma a tárolás alatt csökken, mégis hasznos kiegészítés számunkra. A régi öregek gyógynövényként is felhasználták, székrekedésre, köszvényre, gyulladt sebekre, csípésekre. Jó gyomorfájás, gyomorégés esetén is.

Nagyon fontos tudni, hogy az éretlen, zöld, vagy öreg, kicsírázott burgonya gumója solanin nevű mérgező anyagot tartalmaz, ami szerencsére a főzés során elbomlik.

A burgonyának több mint 400 fajtája létezik a világon. A burgonya felhasználása szinte kimeríthetetlen, csak az ember kreativitása szabhat határt. Adhatjuk salátákhoz, süthetjük olajban, pépesíthetjük, vagy akár meg is tölthetjük.

A burgonyasaláta talán egyik legkedveltebb salátánk. Lehet köret, de önálló étel is, sokféleképpen készíthető el, akár előre is. Íme, néhány példa:

 

Nyári burgonyasaláta

Ideális köret grillpartikra, piknikre, egyéb partikra, hétköznapi ebédre, vacsorára, ugyanis előre el lehet készíteni.

80dkg bébi újburgonya
20 dkg zöldbab
10 dkg zöldborsó
1 csomag retek.                

Az öntethez:
3 evőkanál krémjoghurt
fél citrom leve
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál aprított menta

A burgonyát megtisztítjuk, de nem kell megpucolni. Félbe vágjuk és hideg vízben feltesszük főni kb. 10 percig. Leszűrjük, áttöltjük egy nagy tálba. Közben a zöldbabot és a zöldborsót vízgőz felett ropogósra pároljuk, a retket felszeleteljük, az öntetet elkeverjük. A zöldségeket hideg víz alatt lehűtjük, lecsurgatjuk, majd a krumplihoz adjuk. Tálalás előtt leöntjük az öntettel, és óvatosan elkeverjük.

Energia:                1175 kcal
Fehérje:                28,5 g
Zsír:                   65,3 g
Szénhidrát:            165,8 g              

Kb. 500-700Ft az egész adag saláta.

 

Görög burgonyasaláta

80 dkg burgonya
5 db újhagyma
15 dkg feta sajt (lehet másfajta is)
1 dl olívaolaj
1,5 tk mustár
1 ek. kapribogyó
10 dkg (szeletelt) fekete olívabogyó
3 ek. apróra vágott snidling
2 ek. apróra vágott menta
3 ek apróra vágott kapor
1 citrom leve
4 ek. krémjoghurt

bors

A burgonyát megmossuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. A főzőlevet leöntjük, a burgonyát kihűtjük. Az újhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A fetát felkockázzuk. A lehűlt burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk. A burgonyát, fetát, újhagymát elkeverjük a kapribogyóval, olívabogyóval, valamint a zöldfűszerekkel. A saláta öntethez  a citromlevet a mustárral és az olívaolajjal eldolgozzuk. Hozzáadjuk a joghurtot és sűrű krémmé keverjük, sóval és borssal ízesítjük. A salátakrémmel alaposan összekeverjük a hozzávalókat. Friss, őrölt borssal megszórva tálaljuk.

Energia:                2796 kcal
Fehérje:                63,2 g
Zsír:                  195,6 g
Szénhidrát:            161,7 g 

Ez is kb. 600-700 Ft-ba kerül.

 

Házias krumplisaláta

Ez a saláta nagyanyáink receptje. Alapvető hozzávalókkal, egyszerűen elkészíthető, olcsó. Ugyanakkor, amennyire egyszerű, annyira finom! Egyben kitünő krumplisaláta alap is, amely ízlés szerint variálható.

1 kg burgonya
1 fej (lila)hagyma
2 tk só
2 ek cukor
1 dl (10%-os) ecet
1 késhegynyi mustár
1-2 evőkanál olaj

A burgonyát megfőzzük, ha kihűlt meghámozzuk és vékonyra szeletelve egy salátástálba tesszük. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, elkeverjük a sóval, és a krumplihoz adjuk. Az öntethez 1:5 arányban ecetet és vizet elkeverünk, amelyet felforralunk. Beletesszük a cukrot, hagyjuk felolvadni. Ha kissé már lehűlt, belekeverjük a mustárt, és az öntetet burgonyára öntjük. Óvatosan, de alaposan összeforgatjuk a krumplit az öntettel. Végül a salátához adjuk az olajat, ismét összeforgatjuk.

Energia:                 1326 kcal      
Fehérje:                 26,2 g
Zsír:                      42 g
Szénhidrát:             232,3 g   

Ez a saláta a legolcsóbb. Kb. 200Ft-ba kerül.

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)