Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulai Városbarátok Köre idén is csatlakozott a Szeretethíd programhoz

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2024. június 03. 09:23
A Gyulai Városbarátok Köre idén is csatlakozott a Szeretethíd programhoz
Több gyulai személyiség sírját felügyelik, gondozzák

Fotó: Gyulai Városbarátok Köre 

Tizenharmadik alkalommal csatlakozott a Gyulai Városbarátok Köre a Magyar Református Szeretetszolgálat Szeretethíd programjához.

A szervezet közleményében azt írták, az egyesület több fontos gyulai személyiség sírját felügyeli, gondozza a fürdővárosban. Durkó Károly elnök, továbbá Székely Árpád, Tóth Tivadar és Kiss Ferenc tagok a május végi program keretében a gyulai izraelita temetőben rendbe hozták az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősének, Kóhn Hermann-nak a sírját, valamint az egykori városi birtoknyilvántartó, újságíró, helytörténész, Kóhn Dávid nyughelyét. Emellett megtisztították Bodoky Zoltán sírjának környezetét is. Az ügyvéd hivatali működését mint gyulai rendőrkapitány kezdte, később orosházi főszolgabíróként, majd vármegyei főjegyzőként szolgált, évekig a Békés című gyulai székhelyű napilap szerkesztője volt. 1901-től 1905-ig Gyula város szabadelvű országgyűlési képviselőjeként dolgozott, betegsége és korai halála miatt nem tudta tovább képviselni az itt élőket a parlamentben. Sírját korábban a Gyulai Városbarátok Körének kezdeményezésére újították fel. Durkó Károly vállalta a költségeket, majd egy távol élő leszármazott is jelentkezett, aki szintén szívén viseli Bodoky emlékét – idézték fel a közleményben. 

A református ótemetőben a Misley család kriptáját is többször megszabadította az egyesület a gaztól az elmúlt években, ezúttal az önkormányzattal közösen felújított sírhely környezetét gazolták ki, majd Szilágyi István síremlékét tették rendbe.

A református új temetőben a tagok Firtosi József Dezső festőművész és Dobos István legendás pilóta síremlékeinél munkálkodtak, ezeket szintén a szervezet újította fel korábban. 

Fotó: Gyulai Városbarátok Köre 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)