Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Összbírói értekezletet tartottak a Gyulai Törvényszéken

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. május 17. 13:00
Összbírói értekezletet tartottak a Gyulai Törvényszéken
Az eseményen jelen volt Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is

senyei györgy és bagdi árpád gyula

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összbírói értekezletet tartottak május 17-én a Gyulai Törvényszéken. A tanácskozás előtt Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke tartottak sajtótájékoztatót.

Senyei György elmondta: a Gyulai Törvényszék a közepes méretű bíróságok közé tartozik létszámát tekintve, hiszen a magyar bírói kar 2,6 százaléka teljesít szolgálatot Békés vármegyében, valamint itt összpontosul az ország összes ügyérkezésének 2,8 százaléka.

Hozzátette: a székhelyi járásbíróságot meghaladóan hat másik városban működik bíróság a vármegyében, nyolc különálló épületben. Szintén ide köthető az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb beruházása, a Szarvasi Járásbíróság teljes rekonstrukciója.

Az OBH elnöke kifejtette: a bíróságok ügyforgalmi helyzete három szempont szerint mutatható ki a legalaposabban, az érkezett, a befejezett és a folyamatban maradt ügyek arányával. 2023-ban országos szinten 2,4 százalékkal emelkedett az ügyérkezés, a Gyulai Törvényszéken és járásbíróságain ez a szám 2,6 százalékkal nőtt.

Aláhúzta: országosan és a fürdővárosban is meghaladt a befejezett ügyek száma az érkezettekét, ezzel csökkent az ügyhátralék, a két éven túli peres ügyek száma pedig megfeleződött 2020 óta, Gyulán összesen 19 ilyen ügy volt a tavalyi év végén, ez az országos átlagnál jóval kedvezőbb.

Bagdi Árpád Gyula ismertette, hogy Békés vármegye bíróságaira 2023-ban összesen 32 894 ügy érkezett, amely valamivel több mint 1 százalékkal marad el az egy évvel korábbihoz képest. A peres ügyek száma 6277 volt, az ilyen típusú ügyek száma évről évre növekvő tendenciát mutat.

Hangsúlyozta: alapvető elvárás, hogy legalább annyi ügyet fejezzenek be a bíróságok, amennyi beérkezik, ennek a Békés vármegyei bíróságok az elmúlt évtizedekben maradéktalanul megfeleltek.

Mint mondta, nagyon fontos az időszerűség és a megalapozottság, az előbbi mutatóban az előző év is kiemelkedő volt, az elhúzódó ügyek nem jellemzők a vármegyei bíróságokra, az utóbbi szintén, ugyanis 2023-ban a büntető ügyszak ügyeinek 70,2 százaléka emelkedett elsőfokon jogerőre, a civilisztikai ügyszakban pedig az ügyek 95,8 százaléka.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)