Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Gyulai Helyi Választási Iroda közleménye

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2024. április 12. 15:30
A Gyulai Helyi Választási Iroda közleménye
Választások 2024

Magyarország köztársasági elnöke az Európai Parlament tagjai 2024. évi választásának időpontját, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2024. évi általános választásának időpontját 2024. június 9. napjára tűzte ki. Erre tekintettel a Gyulai Helyi Választási Iroda vezetője tájékoztatni szeretné a gyulai választópolgárokat néhány, a választópolgárokat érintő lehetőségről.

Nemzetiségi névjegyzéki kérelem

Ha a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény mellékletében felsorolt valamely nemzetiséghez tartozik, kérheti, hogy a központi névjegyzéken kerüljön feltüntetésre a nemzetiségének a megnevezése, továbbá az, hogy csak a nemzetiségi önkormányzati választáson vagy az országgyűlési képviselő-választáson is nemzetiségi választópolgárként kíván-e szavazni.

A választópolgár abban az esetben szavazhat a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán, ha legkésőbb 2024. május 31-én 16 óráig kérte nemzetiségi névjegyzékbe vételét.

A kérelem benyújtható

  • online a valasztas.hu honlapon, a www.mo.hu honlapon, és e-papíron (elektronikus azonosítással) vagy
  • személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely választási irodánál (a települések polgármesteri hivatalában), Gyulán a Gyulai Polgármesteri Hivatalban, az 5700 Gyula, Petőfi tér 3. szám alatt.

 A választópolgár csak egy nemzetiség tagjaként szerepelhet a központi névjegyzékben, a többes kötődés feltüntetésére nincs lehetőség.

Lehetősége van a választópolgárnak arra, hogy töröltesse a nemzetiségi hovatartozását a központi névjegyzékből, és az országgyűlési képviselő-választásra kiterjedő hatály ügyében tett nyilatkozatát is módosíthatja.

A választópolgár azt követően, hogy kérelmére a nemzetiségi hovatartozását törlik a központi névjegyzékből, korlátozás nélkül kérheti másik (vagy ugyanazon) nemzetiség tagjaként való nyilvántartásba vételét.

 

Fogyatékossággal élő választópolgár

A fogyatékossággal élő választópolgár részére lehetőség, hogy a választójogának gyakorlásához szükséges speciális segítséget igényeljen.

A vak és gyengénlátó választópolgárok számára Braille-írással ellátott szavazósablon alkalmazása lehetővé teszi, hogy önállóan, mások segítsége nélkül töltsék ki a szavazólapot.  Szavazósablont azokban a szavazóhelyiségekben kell biztosítani, ahol legalább egy olyan választópolgár szerepel a névjegyzékben, aki legkésőbb 2024. május 31-én 16 óráig kérte annak használatát.

A választópolgárnak szükséges előre jeleznie, ha akadálymentes szavazóhelyiségben kíván szavazni. Erre a szavazást megelőzően, 2024. június 5-én 16 óráig van lehetőség.

A kérelem benyújtható

  • online a valasztas.hu honlapon, a www.mo.hu honlapon, és e-papíron (elektronikus azonosítással) vagy
  • személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely választási irodánál (a települések polgármesteri hivatalában), Gyulán a Gyulai Polgármesteri Hivatalban, az 5700 Gyula, Petőfi tér 3. szám alatt.

 

Átjelentkezés

  • Átjelentkezés bejelentett tartózkodási helyre:

A lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező választópolgár az önkormányzati választásokon eldöntheti, hogy a lakóhelye vagy a bejelentett tartózkodási helye szerinti önkormányzat megválasztásában kíván részt venni, amennyiben tartózkodási helyét legkésőbb 2024. február 11-én létesítette, és annak hatálya legalább június 9-ig tart.

Mivel az átjelentkezés csak a bejelentett tartózkodási hely szerinti szavazókörbe lehetséges, a kórházban tartózkodók így nem tudják gyakorolni szavazati jogukat az önkormányzati és nemzetiségi választáson (kivéve azt a különleges esetet, ha a választópolgár lakóhelye vagy tartózkodási helye ugyanabban a szavazókörben van, ahova a kórház is tartozik).

Átjelentkezést követően a választópolgár a tartózkodási helye szerinti szavazókörben szavazhat mindegyik, így az EP, az önkormányzati, valamint a nemzetiségi képviselő-választáson.

 A választópolgár 2024. május 31-én 16 óráig kérhet átjelentkezést.

 

  • Átjelentkezés bejelentett tartózkodási helytől eltérő településre:

Átjelentkezéssel az a választópolgár is szavazhat, aki a szavazás napján a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodik, illetve tartózkodási hellyel nem is rendelkezik.

Ilyen esetben azonban az átjelentkezés csak az EP választásra terjed ki. A választópolgár ebben az esetben is 2024. május 31-én 16 óráig kérhet átjelentkezést.

A kizárólag az EP választásra kiterjedő átjelentkezésre kijelölt szavazókörként a Gyula, 008. számú szavazókör, a Református Óvodában (5700 Gyula, Szegedi Kiss István u. 18.) fog működni a szavazás napján.

 

A kérelem benyújtható

  • online a valasztas.hu honlapon, a www.mo.hu honlapon, és e-papíron (elektronikus azonosítással) vagy
  • személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely választási irodánál (a települések polgármesteri hivatalában), Gyulán a Gyulai Polgármesteri Hivatalban, az 5700 Gyula, Petőfi tér 3. szám alatt.

 

  • A külképviseleti névjegyzékre jelentkezés szabályai:

Ha a választópolgár külképviseletre kéri át magát, akkor kérelme csak az EP választásra terjed ki. A választópolgár a kérelemben megjelölt külképviselet névjegyzékbe kerül felvételre.

Az önkormányzati és a nemzetiségi képviselő-választás tekintetében a választópolgár továbbra is a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékében marad.

A választópolgár ebben az esetben is 2024. május 31-én 16 óráig kérheti a felvételét a külképviseleti névjegyzékbe, illetve 2024. június 5-én 16 óráig kérheti visszavételét a lakóhelye szerinti szavazóköri névjegyzékbe.

 

Mozgóurna iránti kérelem

Az a választópolgár, aki a szavazóköri névjegyzékben szerepel, de egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, hogy ott adja le a szavazatát, mozgóurnát kérhet. Egyéb indokok (például munkavégzési kötelezettség teljesítése) alapján nincs lehetőség mozgóurna igénylésére.

A mozgóurnát a választópolgár kérheti a lakcímére vagy a lakóhelye (tartózkodási helyre átjelentkezett választópolgár a tartózkodási helye) szerinti szavazókör területén található egyéb címre.

Ha a választópolgár a mozgóurnát 2024. május 31-ig bármely magyarországi címre kéri, a kérelmet egyben átjelentkezési kérelemnek is kell tekinteni.

A kérelem benyújtható

  • június 5. napján 16 óráig online a www.valasztas.hu honlapon elektronikus azonosítás nélkül,
  • június 9. napján 12 óráig online a www.valasztas.hu honlapon, a www.mo.hu honlapon, és e-papíron (elektronikus azonosítással),
  • június 7. napján 10 óráig személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely választási irodánál (a települések polgármesteri hivatalában), Gyulán a Gyulai Polgármesteri Hivatalban, az 5700 Gyula, Petőfi tér 3. szám alatt,
  • június 9. napján 6.00 és 12.00 óra között a választópolgár szavazókörében a Szavazatszámláló Bizottságnál, kézbesítési meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítéssel.

A kérelem nyomtatványok letölthetők a www.valasztas.hu, illetve a www.gyula.hu honlapokról.

 

A Gyulai Helyi Választási Iroda elérhetőségei:

 Székhely: 5700 Gyula, Petőfi tér 3.

Levelezési cím: 5701 Gyula, Pf. 44.

Web: www.gyula.hu

email: gyulaph@gyula.hu

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)