Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A spenótpótló laboda

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2024. március 17. 15:00
A spenótpótló laboda
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

A kerti labodát már az ókorban is ismerték, a középkorban népszerű főzeléknövény volt, a mediterrán vidékeken salátaként is fogyasztották. A hatalmas leveleit vaj és túró csomagolására is használták.

a laboda magjából A-vitamin kapszulát készítenek

Fotó: pixabay.com

A spenót megjelenésével elveszítette népszerűségét, de Franciaországban, a házikertekben még mindig termesztik, ezért franciaspenótnak is hívják. A levelei különböző színben pompáznak, többféle változat ismert, mint a vörös, a sárga és a rózsaszín.

A laboda egész nyáron szedhető, levelei puhábbak, mint a spenóté, ezért könnyebb megfőzni is. Bár ízre is hasonlít a spenóthoz, de mégis egészségesebbnek vélik, mert kevesebb oxálsavat tartalmaz és ásványi anyagokban is gazdagabb (foszfor, kálcium, réz, vas, magnézium és mangán). Tartalmaz még C- és A-vitamint és antioxidáns hatású festékanyagokban is gazdag.

Termése természetes indigókék növényfesték. Gyógynövényként ismerik számos országban, a magjából őrléssel és préseléssel A-vitamin kapszulát készítenek. Enyhe vizelethajtó, használható emésztési problémák ellen, felső légúti betegségek és a köszvény gyógyítására, valamint fájdalomcsillapítóként is.

A labodás lepény

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag száraz élesztő
  • olívaolaj

A töltelékhez:

  • 1 kg laboda
  • 50 dkg juhtúró
  • 2 csokor zöldhagyma
  • 2 csokor új fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 tojás

Készítünk egy szimpla kenyértésztát, jó hólyagosra verjük, és addig hagyjuk kelni, amíg a tölteléket elkészítjük. A tölteléket a következő módon készítjük el: a labodát – miután leveleire szedve megmostuk – ujjnyi csíkokra vágjuk, a zöldhagymát, a zöld fokhagymát, a kaprot és a zöldpetrezselymet apróra vágjuk, és olívaolajban megdinszteljük, hozzátesszük a labodát, és azt is megpároljuk, míg lefő a leve. A tésztát 2 cipóra osztjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, az egyiket egy olajjal kikent nagyobb tepsibe tesszük. Elosztjuk rajta a labodás masszát, megszórjuk a juhtúróval, majd befedjük a másik tésztalappal. Megkenjük tojássárgájával, megszurkáljuk egy villával, majd előmelegített sütőben vagy kemencében közepes lángon szép pirosra sütjük.

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)