a laboda magjából A-vitamin kapszulát készítenek
Fotó: pixabay.com
A spenót megjelenésével elveszítette népszerűségét, de Franciaországban, a házikertekben még mindig termesztik, ezért franciaspenótnak is hívják. A levelei különböző színben pompáznak, többféle változat ismert, mint a vörös, a sárga és a rózsaszín.
A laboda egész nyáron szedhető, levelei puhábbak, mint a spenóté, ezért könnyebb megfőzni is. Bár ízre is hasonlít a spenóthoz, de mégis egészségesebbnek vélik, mert kevesebb oxálsavat tartalmaz és ásványi anyagokban is gazdagabb (foszfor, kálcium, réz, vas, magnézium és mangán). Tartalmaz még C- és A-vitamint és antioxidáns hatású festékanyagokban is gazdag.
Termése természetes indigókék növényfesték. Gyógynövényként ismerik számos országban, a magjából őrléssel és préseléssel A-vitamin kapszulát készítenek. Enyhe vizelethajtó, használható emésztési problémák ellen, felső légúti betegségek és a köszvény gyógyítására, valamint fájdalomcsillapítóként is.
A labodás lepény
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag száraz élesztő
- só
- olívaolaj
A töltelékhez:
- 1 kg laboda
- 50 dkg juhtúró
- 2 csokor zöldhagyma
- 2 csokor új fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor friss kapor
- 1 tojás
Készítünk egy szimpla kenyértésztát, jó hólyagosra verjük, és addig hagyjuk kelni, amíg a tölteléket elkészítjük. A tölteléket a következő módon készítjük el: a labodát – miután leveleire szedve megmostuk – ujjnyi csíkokra vágjuk, a zöldhagymát, a zöld fokhagymát, a kaprot és a zöldpetrezselymet apróra vágjuk, és olívaolajban megdinszteljük, hozzátesszük a labodát, és azt is megpároljuk, míg lefő a leve. A tésztát 2 cipóra osztjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, az egyiket egy olajjal kikent nagyobb tepsibe tesszük. Elosztjuk rajta a labodás masszát, megszórjuk a juhtúróval, majd befedjük a másik tésztalappal. Megkenjük tojássárgájával, megszurkáljuk egy villával, majd előmelegített sütőben vagy kemencében közepes lángon szép pirosra sütjük.
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]