Fotó: pixabay.com
Sütemények, édességek, kompótok és gyümölcsös ételek mellett a szegfűszeg nagyon jól illik a szárnyasokhoz is. A szegfűszegben közel negyven olyan összetevő található, melyek igen kedvező hatással lehetnek a szervezetünkre, a legfontosabb talán az eugenolnak nevezett illóolaj, amelynek erőteljes mikrobaellenes, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásosokat tulajdonítanak.
Ha megfázunk, náthásak vagyunk, kortyolgassunk el naponta két-háromszor mézzel ízesített szegfűszegteát. A szegfűszeg segíti az emésztést is. Illóolaja a gyulladt fogínyt is gyógyítja. Régen ízületi gyulladásokra és sebgyógyításra is alkalmazták.
Aszalt szilvával töltött sertéskaraj
Hozzávalók:
- 80 dkg sertéskaraj
- 10 dkg aszalt szilva
- 4-5 szem szegfűszeg
- 4-5 szem szegfűbors
- 1 dl bor
- só, bors
Sóoldathoz:
- 3 dkg só
- 1 liter víz
Kencéhez:
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál mustár
- 1 evőkanál olaj
- ½ kávéskanál só
- ½ kávéskanál bors
- ½ kávéskanál koriander
- 1 kávéskanál méz
- 1 kávéskanál paradicsompüré
Előző nap elkészítjük a sóoldatot: a vízben elkeverjük a sót, majd addig melegítjük amíg a só feloldódik. Hagyjuk kihűlni. A karajt zárható dobozba tesszük, és ráöntjük a kihűlt sóoldatot. Lezárjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap leöntjük a húsról a sós vizet, letörölgetjük és kb. 1 órán át pihentetjük, hogy szobahőmérsékletű legyen. Közben a bort felforraljuk a fűszerekkel, majd ráöntjük az aszalt szilvára., és állni hagyjuk addig, amíg a hús pihen. A szobahőmérsékletű húst felszúrjuk. A keletkezett nyíláson át megtöltjük az aszalt szilvával. A nyílást ezután hústűvel lezárjuk. Felforrósított olajon kérget sütünk a hús minden oldalára. Amíg hűl, elkészítem a kencét. Ehhez a hozzávalókat alaposan kikeverjük. Tepsiben megkenjük vele a hús minden oldalát. Ráöntjük a maradék olajat, teszünk mellé egy cikkekre vágott hagymát és egy félbevágott fokhagymát. Kevés vizet öntünk alá, lefedjük az edényt, és 150 fokra előmelegített sütőben 1,5 órát sütjük. Közben ha szükséges, pótoljuk a nedvességet. Ha a hús megpuhult, levesszük róla a fedőt, és 200 fokon kb. 10 perc alatt pirosra sütjük.
- Energia: 3289 kcal
- Fehérje: 138,5 g
- Zsír: 264 g
- Szénhidrát: 68 g
Egészségükre!