Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szegfűszeg

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. március 17. 14:00
A szegfűszeg
Szalai Ilona dietetikus rovata

A szegfűszeg a középkorban, a szerecsendióval együtt, az egyik legértékesebb és legritkább fűszernek számított. Drágább volt, mint az arany!

Fotó: pixabay.com

Sütemények, édességek, kompótok és gyümölcsös ételek mellett a szegfűszeg nagyon jól illik a szárnyasokhoz is. A szegfűszegben közel negyven olyan összetevő található, melyek igen kedvező hatással lehetnek a szervezetünkre, a legfontosabb talán az eugenolnak nevezett illóolaj, amelynek erőteljes mikrobaellenes, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásosokat tulajdonítanak.

Ha megfázunk, náthásak vagyunk, kortyolgassunk el naponta két-háromszor mézzel ízesített szegfűszegteát. A szegfűszeg segíti az emésztést is. Illóolaja a gyulladt fogínyt is gyógyítja. Régen ízületi gyulladásokra és sebgyógyításra is alkalmazták.

 

Aszalt szilvával töltött sertéskaraj

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertéskaraj
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 4-5 szem szegfűbors
  • 1 dl bor
  • só, bors

Sóoldathoz:

  • 3 dkg
  • 1 liter víz

Kencéhez:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 evőkanál olaj
  • ½ kávéskanál
  • ½ kávéskanál bors
  • ½ kávéskanál koriander
  • 1 kávéskanál méz
  • 1 kávéskanál paradicsompüré

Előző nap elkészítjük a sóoldatot: a vízben elkeverjük a sót, majd addig melegítjük amíg a só feloldódik. Hagyjuk kihűlni. A karajt zárható dobozba tesszük, és ráöntjük a kihűlt sóoldatot. Lezárjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap leöntjük a húsról a sós vizet, letörölgetjük és kb. 1 órán át pihentetjük, hogy szobahőmérsékletű legyen. Közben a bort felforraljuk a fűszerekkel, majd ráöntjük az aszalt szilvára., és állni hagyjuk addig, amíg a hús pihen. A szobahőmérsékletű húst felszúrjuk. A keletkezett nyíláson át megtöltjük az aszalt szilvával. A nyílást ezután hústűvel lezárjuk. Felforrósított olajon kérget sütünk a hús minden oldalára. Amíg hűl, elkészítem a kencét. Ehhez a hozzávalókat alaposan kikeverjük. Tepsiben megkenjük vele a hús minden oldalát. Ráöntjük a maradék olajat, teszünk mellé egy cikkekre vágott hagymát és egy félbevágott fokhagymát. Kevés vizet öntünk alá, lefedjük az edényt, és 150 fokra előmelegített sütőben 1,5 órát sütjük. Közben ha szükséges, pótoljuk a nedvességet. Ha a hús megpuhult, levesszük róla a fedőt, és 200 fokon kb. 10 perc alatt pirosra sütjük.

  • Energia: 3289 kcal
  • Fehérje: 138,5 g
  • Zsír: 264 g
  • Szénhidrát: 68 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)