Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szejtán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. március 03. 14:00
A szejtán
Szalai Ilona dietetikus rovata

A böjti időszakban, aki nem akar húst enni, annak jó alternatíva a szejtán. A szejtán nem más, mint búzasikér, azaz a gabona fehérjében gazdag része. A belőle készült étel kinézetre, állagra is nagyon hasonlít a húsra.

Fotó: pixabay.com

A búzahússal lényegében ugyanúgy bármit lehet készíteni, mint a húsokkal. Meg lehet főzni pörköltnek, lehet leveles tésztába betölteni, ki lehet rántani vagy grillezni. Ha úgy ízesítjük, mint a húsokat akkor lényegében ugyanazt az ízvilágot kapjuk, mert magának a sikérnek semleges íze van. Egyedül egy kicsit az állagában tér el, ugyanis a sikérben lévő fehérjék miatt kissé gumis állagú.

100 gramm szejtánban ugyanannyi fehérje van, mint 100 gramm csirkemellben, de mivel nem tartalmaz lizint – ami egy esszenciális, azaz nélkülözhetetlen aminosav- ezért nem teljesértékű fehérjeforrás. Hüvelyesekkel párosítva (amiben viszont sok lizin van) már komplett, azaz teljesértékű fehérjét tartalmazó ételt kapunk.

Gluténérzékenyeknek nem ajánlott, de a szójára allergiások ehetik. Kész, becsomagolt szejtánt is lehet vásárolni különböző bioboltokban de szejtánporból magunk is készíthetünk búzahús. Fél kilogramm sikérből durván 1kg búzahús készíthető.

 

Szejtán házilag

Hozzávalók:

  • 250 gramm búzasikér (szejtánpor)
  • 1 csapott kávéskanálnyi szódabikarbóna
  • 50 gramm liszt
  • só, fűszerek ízlés szerint
  • 3 dl víz

Egy nagyobb edénybe felteszünk vizet forrni. A száraz alapanyagokat összekeverjük először egymással, majd a 3 dl vízzel. Ez a massza összeáll, leválik az edény faláról. Érdemes hengert alkotni belőle, majd kis szeletekre vágni. A szeleteket a forró vízben ki kell főzni, ha felemelkednek a víz tetejére, akkor készen is van. (A hozzávalók arányával attól függően lehet trükközni, hogy milyen célra milyen jellegű hús készül. A több liszt és szódabikarbóna lazább, szárnyasokra emlékeztető húsállagot fog eredményezni, ez főleg a pörköltekhez, brassóiba vagy kirántáshoz ajánlott. A szódabikarbóna elhagyásával egy marha- vagy disznóhúsállagot lehet elérni, ezt a módszert érdemes választani grillezéshez, pácoláshoz.)

  • Energia: 1087 kcal
  • Fehérje: 193 g
  • Zsír: 3,0 g
  • Szénhidrát: 70,5 g

 

 

Szejtánpörkölt

Hozzávalók (4 főre):

  • 500 g szejtán
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál piros paprika
  • borsikafű, majoránna, őrölt kömény
  • 2-3 evőkanál olaj
  • télen 1, 2 evőkanál paradicsompüré
  • nyáron 2, 2 db zöldpaprika és paradicsom

Az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, pirospaprikával megszórjuk és felengedjük kevés vízzel. Beletesszük az apró kockákra vágott szejtánt fűszerezzük, sóval ízesítjük. Paradicsompürét (vagy paprikát és paradicsomot nyáron) adunk hozzá, majd az egészet készre pároljuk. Tarhonyával, bulgurral, rizzsel is tálalhatjuk.

  • Energia: 1647 kcal
  • Fehérje: 200 g
  • Zsír: 43 g
  • Szénhidrát: 108,5 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)