Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kerti zuzmótelepek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2024. március 03. 13:00
Kerti zuzmótelepek
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Előfordul, hogy idősebb gyümölcsfáink törzse, illetve vastagabb ágainak kérge felrepedezik, akár fel is hasadozik. Ezeken a helyeken a rovarkártevők és a gombaspórák megbújnak, és kedvező időjárási körülmények esetén megtámadják a növényt. Ezeket az erre a célra kitalált háromszögkapirccsal lehet szépen letakarítani a lemosó permetezés előtt. Nem kell nagyon kímélni a törzseket, az a lényeg, hogy minél tisztább legyen a növényünk.

A Xanthoria parietina sárga zuzmótelepeivel kelt némi riadalmat a kertművelők körében. A vélemények megoszlanak a jelentőségéről, illetve az esetleges betegítő vagy élősködő hatásáról. Nos, élősködőnek nem élősködő, de a gombaspórák és a baktériumok kiváló búvóhelyet találnak benne, ahogy a kéreg alatt is.

A régen betiltott Novenda (sárgaméreg) nem engedte ezeket a létformákat a kertünkbe. Ez módjával alkalmazva kiváló hatású lemosó permetezőszer volt. Napjainkban azokat a lemosószereket érdemes választani, amelyek kombinált hatásúak.

A lisztharmat ellen a kéntartalmú szerek alkalmasak, egy kis réz hozzáadásával jó hatékonysággal vethetők be a baktérium- és gombakórokozókkal szemben. Aki megteheti, hogy több részletben permetezzen, a kajszibarackkal és a szilvával kezdje, majd a cseresznye és a meggy következhet, a rügyek kipattanását követve.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)