Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Felajánlott bútorokkal gazdagodott a gyulai múzeum

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. január 31. 14:00
Felajánlott bútorokkal gazdagodott a gyulai múzeum
Az adomány Legeza Tibor hagyatékából származik, és az utóbbi évek legértékesebb bútorfelajánlása

Fotó: Erkel Ferenc Múzeum

Újabb értékes felajánlással keresték meg a gyulai Erkel Ferenc Múzeumot a napokban, ezúttal bútoregyüttes került egy hagyatékból a közgyűjtemény tulajdonába – adta hírül az intézmény.

Legeza László gyulai ügyvéd Görgényi Ernő polgármester közreműködésével fordult a múzeumhoz azzal, hogy az édesapja, néhai Legeza Tibor hagyatékából származó, nagyjából 100 éves bútorokat a múzeumnak ajándékozná – számolt be róla Liska András, a közgyűjtemény szakmai vezetője.

Az intarziadíszes, neobarokk stílusú könyvszekrényből és íróasztalból, valamint a késő biedermeier stílusú szalongarnitúrából álló bútorzat a köztiszteletben álló jogász ügyvédi irodájának berendezéseként szolgált hosszú évtizedeken át. A felajánlást a múzeum örömmel fogadta, hiszen gyűjteményében nagyon kevés ilyen jó állapotú bútordarab van a 20. század elejéről. Az adomány az utóbbi évek legértékesebb bútorfelajánlása, amely a gyulai múzeumhoz érkezett – emelte ki a szakember.

Fotó: Erkel Ferenc Múzeum

„A hazai manufaktúrákból származó bútorok jó példái a század eleji vidéki polgárság kifinomult lakáskultúrája emlékanyagának” – fogalmazott. Hozzátette: egy későbbi restaurálást követően a műtárgyak akár kiállíthatóvá is válhatnak.

Restaurálásukig a bútorokat a múzeum irodaépületében helyezték el, az ottani klimatikus viszonyok a legalkalmasabbak a fenntartható megőrzésükre.

Liska András kiemelte: egyre nagyobb számban keresik meg adományozással a gyulai múzeumot, az elmúlt években többek között vadászati bérletet, az ifjú I. Ferenc József és Sissi kettős portréját, étkészletet, zongorát és bútorokat ajánlottak fel számukra.  

Hozzátette: raktározási nehézségeik miatt csak valóban történeti értékű tárgyakat tudnak befogadni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)