Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ünnepi ételek a Zsigmond Konyhától

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2023. december 23. 19:30
Ünnepi ételek a Zsigmond Konyhától
Boldog karácsonyt kívánnak a Gyulai Hírlap olvasóinak

À la carte ételeket ajánl a Gyulai Hírlap olvasóinak figyelmébe a Zsigmond Konyha karácsony alkalmából. Szeidler Zsolt mesterszakács elkészítésük módjába is beavatta lapunkat.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Rib eye steak gratinburgonyával, erdei gombamártással

A szárazon érlelt marha rib eye steaket megsózzuk, majd száraz, forró serpenyőben mindkét oldalát két-két percig pirítjuk. Öt percig pihentetjük, azután szeleteljük és tálaljuk. Ízlés szerint zöld fűszerekkel díszítjük.

Fűszeres besamelmártás készítünk (szerecsendiót, sót, fehérborsot használjunk az ízesítéshez). A karikára vágott burgonyát összekeverjük a mártással, majd tálalógyűrűbe vagy muffinformába tesszük, reszelt trappistasajtot szórunk a tetejére, és 180 fokon 25 perc alatt sütőben megsütjük.

Kevés zsiradékon lepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, valamint a vargányát, a rókagombát és a csiperkegombát. Miután elpárologott a gomba leve, sóval, borssal fűszerezzük, majd felengedjük a visszamaradt pecsenyelével, és étkezési keményítővel sűrítjük. Tálalás előtt száraz vörösborral összeforraljuk.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Egészben sült, töltött pecsenyekacsa

A másfél kilós pecsenyekacsát sóval, borssal fűszerezzük, majd egy éjszakát a hűtőben hagyjuk.

A töltelékhez a kacsa saját máját, zúzáját, szívét használjuk. Feldaraboljuk a belsőségeket, lepirítjuk, majd összekeverjük felkockázott vöröshagymával, az áztatott zsemlével, és összevágott friss petrezselyemzölddel ízesítjük.  

A kacsát 170 fokon római tálban megsütjük. Közben narancsos mézzel fényezzük, kenegetjük. Ehhez a mézet karamellizáljuk, narancsot facsarunk bele, és reszelt narancshéjjal, valamint karácsonyi fűszerek őrleményével ízesítjük (használhatunk például csillagánizst, szegfűszeget). Ha aranysárgára sült a kacsa, még egyszer megkenjük a narancsos mézzel.

A kacsához készíthetünk köretnek karamellizált gyümölcsöket, francia salátát vagy füstölt szalonnás töltött burgonyát.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Zsigmond Konyhában karácsonyi sültestálakat is készítenek, és elindult a szilveszteri tálak előrendelése is. A rendeléseket személyesen a Dobozi út 28. szám alatt, telefonon a 06-20/924-6500-s számon lehet leadni. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)