Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bemutatták Kurta János és Kurtáné Cselei Ágnes új könyvét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2023. december 14. 15:00
Bemutatták Kurta János és Kurtáné Cselei Ágnes új könyvét
A kötet a gyulai nagypályás labdarúgás 75 éves történetét dolgozza fel

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Bemutatták Kurta János és Kurtáné Cselei Ágens A gyulai városi nagypályás labdarúgás 75 éves története 1948–2023 című kötetét december 13-án a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A szerzőkkel Dézsi János, a bibliotéka igazgatója beszélgetett.

A megjelenteket Görgényi Ernő polgármester köszöntötte. Mint mondta, előbb-utóbb elfogynak azok az emberek, akik elmesélhetnék a régi történeteket, ezért is érdemelnek megbecsülést és tiszteletet azok a krónikások, akik ezeket a történeteket leírják, ilyen krónikások Kurta János és Kurtáné Cselei Ágnes is, a kötet szerzői.

Kiemelte: Gyula városa szerencsés, hiszen az MNL Békés Megyei Levéltárának kutatói és tudósai mellett működnek olyan szakmai közösségek, amelyek a város történetének különféle szegmenseivel foglalkoznak, azokat feldolgozzák és az utókorra örökítik.

A 240 oldalas, közel 300 fotót tartalmazó kötet folytatása a 2011-ben megjelent könyvnek, amely szintén a városi nagypályás focival foglalkozott. Kurtáné Cselei Ágnes elmondta, régóta tervezték a 75. évfordulóra elkészített könyvet, az előző kötet több mint 80 oldallal egészítették ki. A kiadványban az érdeklődők olvashatnak a teremfociról, a veterán-tornákról, a Gyula-Gyulavári meccsekről, a grundfociról, valamint mindenkiről, legyen szó játékosról, edzőről, elnökségi tagról vagy játékvezetőről, akinek köze volt a bajnoksághoz.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kurta János hangsúlyozta: az 1948-ban elrajtolt gyulai nagypályás labdarúgó-bajnokság egyedülálló az országban, megszakítás nélkül működik a mai napig. Ő 1990-ben került be a városi szövetségbe, amelynek 2006-tól elnöke volt. Mint mondta, a bajnokság 2000-ben vette fel Hargitai József nevét, akik lelkes sportszerető volt, rengeteget dolgozott a fürdővárosi labdarúgásért.

Czirok Sándor a könyv létrehozásában segédkezett. Kifejtette: rendkívül precíz, sokrétű könyvet hoztak létre az alkotók, amely emléket állít a múltnak és jelennek is.

Óré András, a gyulai labdarúgó-szövetség jelenlegi elnöke elmondta: 1989-ben tért haza Gyulára, ahol azonnal részese lett a helyi amatőr focinak, játékos volt, később edző és elnökségi tag, majd elnök lett.

A beszélgetésen jelen volt Hoffmann Ferenc is, aki a kötet fő támogatója volt, illetve a névadó Hargitai József unokaöccse. Több, a városi bajnokságban játszó csapatnak is játékosa volt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A megjelenteket köszöntötte Oláh Ambrus is, aki az egyik leghosszabb időt töltötte el a bajnokságban: 1968-ban már eltöltött egy fél szezont az egyik csapatban, majd 1975-től a mai napig aktív tagja a gyulai fociéletnek, különböző minőségekben.

Kurta János kifejtette: a legutóbbi könyv megjelenése, 2011 óta elmondható, hogy csökken a csapatok létszáma, régebben 10, 14, akár 18 csapat is szerepelt a megmérettetésen. Kurtáné Cselei Ágnes hozzátette: az 1950-es évektől az 1980-as évekig a helyi cégek és vállalatok presztízsnek érezték, hogy legyenek futballcsapataik, ez mára megváltozott.

Dézsi János kérdésre válaszolva a jelenlévő egyetértettek abban, hogy a magyar válogatott és néhány klubcsapat teljesítménye, illetve az olyan sztárok mint Szoboszlai Dominik szereplése hatással lehet a fiatalokra, hogy elkezdjenek a focival foglalkozni.

A bemutató közös beszélgetéssel és dedikálással zárult.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)