Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Folsav helyett inkább folát?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2023. december 03. 15:00
Folsav helyett inkább folát?
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

Kevesen tudják, hogy a folsav a B9-vitamin szintetikusan előállított formája. A B9-vitamin nagyon fontos az áldott állapotban lévő nőknek, mert megelőzi az idegcső záródási rendellenességet, így főleg az első trimeszterben javasolt a szedése.

Fotó: pixabay.com

Az agyi funkciók megfelelő működését is biztosítja, illetve az anyagcserében is szerepe van. A B9-vitamin hiánya okozhat gyenge immunrendszeri tevékenységet, fáradékonyságot, depressziós tüneteket, de a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is nőhet.

Míg a folsav szintetikus, a folát a B9-vitamin szerves formája, amit a szervezetünk könnyebben hasznosít, ugyanis a szintetikus folsavat még át kell alakítania L-metilfoláttá, ami egy nagyon hosszú folyamat, vagy meg sem történik, ha MTHFR- génmutáció áll fent. Az átalakításhoz szükség van az MTHFR enzimre, amit egy gén állít elő, de az európai lakosság 60%-a hordoz egy génmutációt, ami nem engedi ezt a folyamatot.

Étrendkiegészítő választásakor a folátot érdemes megvásárolni, mert az hamarabb felszívódik, hiszen természetesen előforduló vegyület, jobban hasznosul a testben. Táplálkozással is bevihető, hüvelyesekben, a brokkoliban, a káposztában, a  spenótban és a karfiolban megtalálható. A gyümölcsök közül pedig a narancs, grapefruit, az eper és a málna tartalmaz folátot.

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta, fülakupunktúrás addigtológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus, okleveles rajzvizsgálati szakértő, komplex mozgásterápia-fejlesztő, tanulási coach. Rendelője címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 06-20/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)