Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Békés vármegye oktatási, szakképzési és munkaerőpiaci helyzete is téma volt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. november 17. 12:50
Békés vármegye oktatási, szakképzési és munkaerőpiaci helyzete is téma volt
Ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése

Fotó: Békés Vármegye Önkormányzat

Békés vármegye oktatási, szakképzési és munkaerőpiaci helyzetét is áttekintette a vármegyei önkormányzat közgyűlése november 16-án Békéscsabán – olvasható a Békés Vármegye Önkormányzat közleményében.

Tájékoztató hangzott el a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Békéscsabai és Gyulai Tankerületének 2022/2023-as tanévben végzett tevékenységéről.

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke elmondta: a beszámolók alapján megállapítható, hogy Békés vármegyében jó az oktatás helyzete, nem jelentős a pedagógushiány.

A grémium tagjai jelezték az ülésen, hogy fontosnak tartják a pedagógusok erkölcsi megbecsültségén túl az anyagi megbecsülésük növelését is.

– Kértük a baloldali képviselőtársainkat, hogy hassanak az Európai Parlamentben lévő képviselőikre azért, hogy ne akadályozzák azoknak a forrásoknak a Magyarországra való érkezését, amelyek egyszeri, nagyobb mértékű emelésre adhatnának lehetőséget a pedagógus béreket tekintően – szögezte le az elnök.

Zalai Mihály a szakképzési beszámolókról szólva kiemelte: szemmel látható, hogy az intézményeknek egy rendkívül gyorsan változó technológiai környezetben kell helytállniuk. Az elnök hangsúlyozta: az elmúlt években bevezetett duális szakképzés lehetőséget adott arra, hogy a szakképzés és a való élet – ahol a tanulóknak később meg kell felelniük – közelebb kerüljön egymáshoz.

– Elképesztő gyorsasággal alakulnak át a szakmák. Vannak olyanok, amelyeknek az elmúlt 10-15 évben csak a neve maradt meg, és folyamatosan új szakmák jelennek meg. Rendkívüli kreativitást, frissességet és gyors problémamegoldó képességet feltételez a trendek követése a szakképző intézmények tekintetében. Azt látjuk, hogy a vármegyei centrumok jól teljesítenek. Az elmúlt években a vármegyei diákok magyar és nemzetközi versenyeken is kiemelkedő eredményeket értek el – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy nagy az érdeklődés a klasszikus szakmák iránt az építőiparban, amely a jövőre nézve bizakodásra ad okot.

A grémium Békés vármegye munkaerőpiaci helyzetét is áttekintette. Zalai Mihály ismertette: az elmúlt években csökkent a munkanélküliek száma a vármegyében, a folyamatot egyedül a koronavírus-járvány befolyásolta.

– A világjárvány időszakában 14 ezer fölé nőtt a munkanélküliek száma a vármegyében, azonban a 2023-as évet tekintve már látszik a javuló tendencia. Idén 10 500 főre tehető a regisztrált munkanélküliek száma, és a foglalkoztatottság az elmúlt néhány évben 12,7 százalékponttal nőtt. A vármegye foglalkoztatottsága jelenleg 58,6 százalékon áll. Ezek a mutatók azt bizonyítják, hogy az a politika, amely a munkavégzést helyezte előtérbe a segélyezés helyett, sikeres volt. Ami a külföldi munkavállalókat illeti, fontos hangsúlyozni: csak rövid időre kaphatnak munkaszerződést, kizárólag abban az esetben, amennyiben nem tudják betölteni a meghirdetett pozíciót magyar munkavállalók. A külföldiek ugyanannyi fizetést kapnak az adott pozícióban, mintha hazai munkavállalók végeznék el a munkát – mondta az elnök.

A grémium az ülés végén megválasztotta a Békés Vármegyei Területi Választási Bizottság tagjait. A három tag és két póttag feladata lesz az önkormányzati választási eredmény megállapítása, a választás tisztaságának és törvényességének biztosítása. A területi választási iroda vezetője indítványozta, hogy Magyari János, Szelezsán Róbert és Kocziha Attila legyen a választási bizottság tagja, míg póttagként Kócsa Katalint és Haklik Józsefnét jelölte ki.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)