Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A jubileumhoz méltóan eredményes volt a Gyulai Várszínház nyári évadja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. augusztus 17. 15:41
A jubileumhoz méltóan eredményes volt a Gyulai Várszínház nyári évadja
A teátrum idén Tapasztó Ernőt és Sipos Imrét díjazná

kónya istván és elek tibor

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A jubileumhoz méltóan eredményes és sikeres volt a Gyulai Várszínház 60. évadja, ezt mutatják a nézőszámok és a jegyárbevétel is – közölte Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója és Kónya István alpolgármester augusztus 17-én a Rondella Teraszon megtartott évadzáró sajtótájékoztatón.

Elek Tibor úgy fogalmazott, hogy több szempontból is „nehezített pályán” szervezték az idei évadot. Sokáig bizonytalanság övezte az állam támogatási forrásokat, nem lehetett tudni, még június első napjaiban sem, hogy milyen pályázatok lesznek elérhetők, mikre lehet pályázni és milyen összegben, ezért Gyula Város Önkormányzat segítette a színházat egy 60 millió forintos hitellel.

Az igazgató szerint nehézséget okoz a városban tapasztalható programok sokasága, hiszen ezek bizonyos mértékig megosztják az itt élőket és a turistákat is, elvonhatják a figyelmüket a várszínházi eseményekről, valamint az időjárás is, ugyanis az esőzések miatt több előadás időpontját is el kellett halasztani.

Mindezek ellenére a jegyárbevétel 16 százalékkal, a nézőszám pedig 14 százalékkal nőtt a 2022-es évhez képest. Utóbbi adat azt jelenti, hogy idén a teátrum előadásaira ellátogatók száma meghaladta a 21 ezret.

Mint mondta, június 22. és augusztus 16. között 55 programot valósítottak meg, amely között színházi előadások, koncertek és a Körösvölgyi Sokadalom is szerepelt.

Kiemelte: nagy érdeklődés övezte idén a Színházi Olimpia három gyulai előadását, a három színházi fesztivált – Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválja, Erdélyi Hét, Molnár Ferenc Napok –, a Free Zenei Fesztivált, valamint az Irodalmi Humorfesztivál programjait is, az előadásokba pedig a korábbi éveknél is nagyobb hangsúllyal vonták be a gyulai művészeket.

Elek Tibor elmondta: 2023-ban négy új bemutatóval készültek a nyárra, ezek voltak a GarázsMacbeth, a Pengetangó, az Egy, kettő, három – Az ibolya, valamint az Én vagyok én című felolvasószínházi előadás.

Az Egy, kettő, három – Az ibolya című darab bemutatóját augusztus 16-án tartották volna, de a rossz idő miatt ez nem sikerült. A direktor elmondta, a főpróbát sokan megtekintették, akiknek pedig a szerda esti előadásra volt jegyük, azok az elkövetkező hónapokban a Nemzeti Színházban megnézhetik a darabot, ha átkonvertálják a jegyüket.

A tájékoztatón elhangzott: a gyulai önkormányzat és a teátrum által alapított Sík Ferenc-díjra idén Tapasztó Ernő rendezőt jelölik, a Pengetangó című darabért. Az önkormányzat által létrehozott Havasi István-díjra Sipos Imre színművészt terjesztik fel, a GarázsMacbeth-ben és a Pengetangóban nyújtott alakításáért.

Elek Tibor hozzátette: az Őze Lajos-díjra egyelőre nem terjesztettek fel senkit, mert a döntéshozók közül többen nem látták még az Egy, kettő, három – Az ibolya című darabot.

Kónya István aláhúzta: példaértékű, amelyet a Gyulai Várszínház csapata „letett a magyar kultúra asztalára” a 60. évadban, az önkormányzat pedig kötelességének érezte, hogy segítse a programok szervezését a kölcsönnel.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)