Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén is megrendezik a Vármegyenapot szeptember első szombatján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. augusztus 09. 10:51
Idén is megrendezik a Vármegyenapot szeptember első szombatján
A gasztronómia áll majd a rendezvény középpontjában

Fotó: Békés Vármegye Önkormányzata

„Hagyomány, érték, közösség” mottóval, nyolcadik alkalommal rendezi meg a Vármegyenapot szeptember 2-án Békéscsabán a Békés vármegyei önkormányzat.

Zalai Mihály, az önkormányzat elnöke elmondta: idén a Szent István tér mellett a Kossuth tér is a rendezvény helyszíne lesz, így a korábbinál is több résztvevővel és programelemmel várhatják az érdeklődőket szeptember első szombatján.

Kifejtette: a vármegyei összetartozás napjának fő célja a térség értékeinek bemutatása. Kiemelte: az eseményre 85 békési kézműves, kistermelő, valamint hagyományőrzők érkeznek, és a vármegye nemzetiségei is készülnek programokkal, ételkóstoltatással. A gyerekeket a Békés Megyei Népművészeti Egyesület kézműves-foglalkoztatójába, népi játszóházába és mesemondásra invitálják, de a honvédség, a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ is bemutatókat tart.

Az önkormányzat elnöke kitért arra is, hogy ezentúl egy-egy értékkategóriát állítanak majd előtérbe, idén a gasztronómia lesz a rendezvény középpontjában. A Nemzeti Művelődési Intézet gasztrobuszán Prohászka Béla vármegyei mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke elkészít egy-egy békési ételt, a nagyközönség számára is látványos módon. Az ételeket előadók mutatják majd be, és interaktív játék is kapcsolódik majd hozzájuk, hogy a látogatókat is bevonják a főzésbe és a kóstoltatásba.

Zalai Mihály kiemelte: a rendezvény keretében a vármegye településeinek első írásos említését bemutató relikviákat adnak át a térség polgármestereinek; az oklevelek a levéltári kutatások alapján fellelhető eredeti dokumentumok másolatát is tartalmazzák.

Az elnök egyúttal emlékeztetett: a Vármegyenapot 2016-ban indították útjára annak apropóján, hogy egy évvel korábban, 2015-ben ünnepelték a vármegye török kiűzése utáni újjászervezésének 300. évfordulóját.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)