Fotó: Pixabay.com
Magas víztartalmával jól oltja a szomjat. Fontos ásványi anyagai a kálium, kalcium, foszfor, magnézium, és a cink. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmust. Sok benne a béta-karotin, a C és B6-vitamin a niacin, és a pantoténsav is. Ezek elősegítik a szervezetben a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét. K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz. Antioxidáns vegyületeinek köszönhetően támogatja az immunrendszert, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.
Rost és szorbitol-tartalma jól megmozgatja a beleket. Nem csak a bélből segít üríteni a salakanyagokat, vizelethajtó hatása is ismert. Sokféleképpen felhasználjuk. Fogyaszthatjuk nyersen, gyümölcssalátákba, főzve gyümölcslevesekbe, de jól illik a húsételekhez, különösen a vadhúsokhoz. Kiváló lekvár készül belőle a téli hónapokra, de befőzésre is alkalmas. Az aszalt szilva is kitűnő rágcsálnivaló.
Vaníliás-fahéjas szilvakrémleves
Hozzávalók
- 200 ml főzőtejszín
- 1/2 tasak vaníliás pudingpor
- 5 dl víz
- 1 kávéskanál fahéj
- 1,5 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 db alma
- 7 db szilva
Elkészítés
Az almát meghámozzuk, majd a szilvákkal együtt kisebb darabokra vágjuk. Egy edénybe tesszük a gyümölcsöket, a vízzel, a cukorral, a fahéjjal, és felforraljuk. A tejszínt, a fél csomag vaníliapudingot és a vaníliás cukrot összekeverjük, majd forráskor a leveshez adjuk. Addig kevergetjük, amíg a puding elkezd dermedni. Lehűtjük, de közben még néha kevergessük meg!
- Energia: 750 kcal
- Fehérje: 10 g
- Zsír: 24,6 g
- Szénhidrát: 131,3 g
Jó étvágyat!