Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ismét Erdélyi Hét Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • KULTÚRA • 2023. július 27. 19:00
Ismét Erdélyi Hét Gyulán
Július 31. és augusztus 6. között mindennap más-más színház előadását láthatják a nézők

Az Aradi Kamaraszínház  és a Szegedi Pinceszínház az Amadeusszal érkezik Gyulára

Fotó: Ida Jusztina 

Az elmúlt években a fesztivál nagy tetszést aratott mind a közönség körében, mind szakmai körökben. Az erdélyi magyar színjátszás rendkívül gazdag és rendkívül sokszínű, ennek megmutatására törekszenek a szervezők a színházak legjobb előadásai közül válogató, egyhetes programsorozattal.

A gyergyói Figura Stúdió Színház Egressy Zoltán Portugál című sikerdarabjának kocsmaszínházi változatával érkezik Gyulára, és a Red Hole Music Pubban adják elő, Tóth Árpád rendezésében.

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lélekfitnesz című legújabb produkciója, Lackfi János kortárs író, költő műveiből összeállított, dalban és prózában megszólaló színházi előadás – zenés est, melyben Sebestyén Aba, Cári Tibor, Szabó J. Attila játékosan, a költészet és a zene segítségével kérdez rá életünk értelmére.

A Csíki Játékszín Klamm háborúja című kamaradarabja izgalmas pszichogram, amely az alárendeltség és az elnyomás rendszerében az erőszak okainak a végére igyekszik járni. Nemcsak a tanulók, hanem a tanárok számára is vitaindító ajánlat egy olyan háborúról, amelyet senki sem nyerhet meg. A darabot Vass Csaba előadásában, Barabás Árpád rendezésében láthatjuk.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház a Tamási Áron-regényből készített Ábel. Rengeteg című friss adaptációját hozza Gyulára. Győzhet-e a fény a sötétség felett? Hogyan tudunk otthon lenni ebben a világban? – ezekre a kérdésekre keresi a választ az 1920-ban a Hargitán játszódó történet, Tóth Tünde rendezésében, Cári Tibor zenéjével.

Az Aradi Kamaraszínház két nagy sikerű előadásával is szerepel majd a Szegedi Pinceszínházzal közösen létrehozott Amadeusszal – amely a legjobb rendezés (Tapasztó Ernő) és a legjobb női alakítás (Sebők Maja) díját nyerte el az idei nagybányai ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon –,  valamint a 497 című táncszínházi, „performance” jellegű előadással, amely táncdramatikus eszközökkel mutatja be négy romániai fiatal kálváriáját. Ez a Békéscsabai Tabán Táncegyüttessel közösen létrehozott előadás a legjobb koreográfia (Farkas Tamás) és a legjobb zene (Gera Gábor) díját nyerte el a 28. ATELIER fesztiválon. A nagyváradi Szigligeti Színház Csinibaba című, májusban bemutatott zenés előadását igazán autentikus környezetben, a Tószínpadon láthatják majd az érdeklődők, Novák Eszter rendezésében. A Csiky Gergely Állami Magyar Színház Visky András művéből készített, Visky Andrej által rendezett Caravaggio című előadását pedig a Várszínpadon.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)