Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Napfizikai nyári iskolát tartanak Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. június 26. 15:00
Napfizikai nyári iskolát tartanak Gyulán
Az esemény témája az űridőjárás és annak előrejelzése

erdélyi róbert csillagászprofesszor

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Napfizikai nyári iskolát tartanak június 26–30. között Gyulán, az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában.

Erdélyi Róbert csillagászprofesszor, a Magyar Napfizikai Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, az esemény egy európai uniós pályázat, a 17 országot és 36 kutatóintézetet felölelő Solarnet záróeseménye, egy nyári iskola, így a megjelentek az új információk, előadások miatt jöttek el.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiemelte: a rendezvény témája az űridőjárás, illetve az űridőjárás előrejelzése, amely a koronaanyag-kilökődéseket vizsgálja. Ha ezek a kitörések eltalálják a Föld atmoszféráját, akkor súlyos károkat okozhatnak, megzavarhatják az elektromos műszerek működését, sőt, a közvetlenül érintett területeket több évre elzárhatja az áramellátástól.

Hozzátette: ezeknek a folyamatoknak a megfigyelésére hoztak létre egy nemzetközi hálózatot, amelynek központja Gyulán van. A nyári iskola résztvevői használni fogják a víztorony tetején található obszervatórium GSO SAMNet távcsövét is, amely a világ egyik legkorszerűbb naptávcsöve.

Mihalis Mathioudakis az előadása közben

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Erdélyi Róbert aláhúzta: a céljuk, hogy megépítsék a legnagyobb, négy méter átmérőjű európai naptávcsövet, amellyel az égitest egy nagyon speciális részét, a kromoszférát lehet majd megfigyelni.

Az eseményen előadást tartanak olyan nemzetközi szaktekintélyek mint Patrick Antolin, Piyali Chatterjee, Andrew Hillier, Mihalis Mathioudakis, Chris Nelson, Temury Zaqarashvilu, valamint Korsós Marianna, a Magyar Napfizikai Alapítvány egyik alapítója, a Gyulai Bay Zoltán Napfizikai Obszervatórium vezető kutatója.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)